Športové aktuality
3 min. čítania

Odkaz Medzinárodného fóra mladých olympionikov: Rozprávajte sa, spoznávajte sa a urobte svet lepším

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Medzinárodné fórum mladých olympionikov sa konalo vo virtuálnej podobe.
Foto
OLYMPIC.RU

Športová gymnastka Barbora Mokošová v úlohe koordinátorky, členovia Juniorského olympijského tímu Maroš Machán (lukostreľba), Zuzana Dobiášová (ľadový hokej), Matej Današ (kanoistika) i atlétka Andrea Švecová z projektu Ukáž sa! sa zúčastnili na Medzinárodnom fóre mladých olympionikov.

Podujatie organizoval s podporou Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru Ruský olympijský výbor pre športovcov vo veku od 14 do 18 rokov z celej Európy.

Vzhľadom na súčasné obmedzenia pre koronavírus sa fórum konalo vo virtuálnej podobe, aj keď zástupcovia niektorých krajín vycestovali aj do ruskej metropoly. Medzi hosťami boli poprední odborníci na rôzne oblasti športu z celého sveta či výborní ruskí športovci. Účastníci si preverili svoje vedomosti v oblasti boja o dopingu aj v špeciálnom kvíze.

„Naše podujatie je jedinečnou medzinárodnou platformou pre mladú generáciu športovcov, ktorí sa predstavia na olympijských hrách 2024 v Paríži či 2028 v Los Angeles i na zimných olympijských hrách 2026 v Miláne a v Cortine d’Ampezzo. Úprimne verím, že vedomosti, ktoré športovci získali, im pomôžu stať sa čestnými ľuďmi. Rozprávajte sa, spoznávajte sa a urobte z tohto sveta lepšie miesto na život,“ pripomenul mladým športovcom hlavný odkaz fóra prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov.

Maroš Machán počas fóra.
Maroš Machán počas fóra.
Foto
ARCHÍV (mm)

„Pre Európske olympijské výbory sú veľmi dôležité Európske olympijské festivaly mládeže, ktoré sa konajú každé dva roky. Najbližší zimný bude hostiť Vuokatti, letný sa zasa uskutoční v júli 2022 v Banskej Bystrici. Po pandémii koronavírusu je dôležité pokračovať v organizovaní festivalov, v rámci ktorých realizujeme veľa vzdelávacích podujatí tematicky podobných Fóru mladých olympionikov,“ prihovoril sa účastníkom zastupujúci prezident Európskych olympijských výborov Niels Nygaard.

Expert Medzinárodného olympijského výboru Nils Holmegaard sa vo svojej prednáške venoval téme športu v bezpečí. Christopher Papamichalopoulos za Európske olympijské výbory predstavil mladým športovcom program mladých ambasádorov na EYOF a Vzdelávací program o olympijských hodnotých. Účastníci sa dozvedeli aj o nových trendoch v oblasti boja proti dopingu, dozvedeli sa aj o najnovších metódach funkčnej športovej prípravy.

„Ďakujem za možnosť zúčastniť sa na tomto fóre. Bolo veľmi zaujímavé a dozvedel som sa veľa nových vecí,“ povedal po skončení podujatia Maroš Machán.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner