Športové aktuality
Duisburg
4 min. čítania

OH v Paríži budú bez slovenského štvorkajaka

Na fotografii spred dvoch rokov členovia aktuálneho slovenského štvorkajaka ešte v pôvodnom rozmiestení, keď za "háčikom" Samuelom Balážom sedeli Denis Myšák, Csaba Zalka a Adam Botek.
Foto
TASR/Vladimír Benko

Piatkové semifinálové jazdy na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v nemeckom Duisburgu rozhodli o tom, že olympijské hry 2024 v Paríži budú bez účasti slovenského štvorkajaka. Slovenská osádka v K4 na 500 m v zložení Denis Myšák, Samuel Baláž, Csaba Zalka, Adam Botek obsadila v prvej z troch semifinálových jázd až piate miesto a do A-finále, do ktorého z každého semifinále postúpili tri najrýchlejšie lode, sa nekvalifikovala. Pritom časové rozdiely medzi najlepšími v ich semifinálovej jazde boli malé, na najrýchlejších stratila naša loď len 0,583 s.

Víťazná srbská osádka dosiahla čas 1:20,033 min, druhí Austrálčania 1:20,184, tretí Poliaci 1:20,380, štvrtí Kanaďania 1:20,616 a piati Slováci 1:20,634. Na postupovú tretiu priečku našim chýbalo 254 tisícin sekundy. Z druhého semifinále postúpili Ukrajinci, Litovci a Dáni (až päť lodí v ňom dosiahlo lepší čas než víťazi prvého semifinále!) a z tretieho Nemci, Maďari a Španieli (štyri lode v ňom dosiahli lepší čas ako naša).

Slováci nastúpia len v B-finále, v ktorom si už olympijský štart nemôžu vybojovať. Z mimoeurópskych osádok sa do deväťčlenného A-finále kvalifikovala len austrálska, čo podľa olympijských kvalifikačných kritérií znamená, že najpomalšia európska osádka vo finále zostane bez miestenky, pretože po jednej automaticky pripadne v semifinále najrýchlejšej lodi z amerického (Kanada) aj ázijského kontinentu (Čína). Pre štvorkajaky predstavuje aktuálny svetový šampionát jedinú kvalifikačnú súťaž na OH.

"Pre slovenskú kanoistiku je to smutný deň. Chalani predviedli v semifinále jednu z najlepších jázd v tejto sezóne, no na postup do A-finále to nestačilo. Treba zablahoželať krajinám, ktoré stále majú šancu vyjazdiť si OH miestenky. Podmienky boli regulérne pre všetkých. Dúfam, že naši reprezentanti teraz ukážu charakter a pokúsia sa aspoň vyhrať B-finále. Na olympiádu by sme sa mohli dostať už iba v prípade nejakých diskvalifikácií, čo je veľmi nepravdepodobné. Musíme sa posunúť a myslieť do budúcnosti," uviedol pre TASR Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky.

"Háčik" Denis Myšák neskrýval veľké sklamanie, že v Paríži nebude mať možnosť zabojovať o tretiu medailu v K4. "Každý sa chce dostať na olympiádu a medaila je bonus. Ja i ostatní chalani sme veľmi sklamaní, lebo K4 už nemá druhú šancu dostať sa do Paríža. Musíme to predýchať. Celý rok sme neboli v úplnej špičke. Trochu sme sa pred MS posunuli, ale zjavne to nestačilo. Na trati sme nemali žiadne problémy, ostatní však boli rýchlejší ako my."

Štvorkajak sa dlhodobo považoval zo slovenskú vlajkovú loď na hladkej vode. V ére samostatnosti pod piatimi kruhmi absentoval jediný raz – v Atlante 1996. Vo všetkých ostatných šiestich prípadoch slovenskí reprezentanti bojovali o medaily, pričom štyrikrát ich získali – v Aténach 2004 aj v Tokiu 2020 bronzové, v Pekingu 2008 aj v Riu de Janeiro 2016 strieborné. K tomu naše štvorkajaky pridali štvrté miesto v Sydney 2000 a šieste v Londýne 2012. S výnimkou Ria sa všade súťažilo na kilometrovej trati, až v Tokiu premiérovo na päťstovke.

V Tokiu sedeli v našej bronzovej lodi Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek. V Duisburgu si prví dvaja vymenili navzájom pozície a namiesto Vlčeka jazdil Csaba Zalka.

Už 41-ročný držiteľ štyroch olympijských medailí, 10-násobný majster sveta a 11-násobný majster Európy Erik Vlček sa v Duisburgu pokúsi vybojovať si rekordnú už siedmu olympijskú účasť v dvojkajaku na 500 m spolu s Adamom Botekom. Semifinále v tejto disciplíne ich čaká v sobotu o 15:38 h. Z lodí, ktoré postúpia do A-finále, si olympijské miestenky vybojuje šesť najrýchlejších. O ďalšie miestenky v K2 sa bude bojovať až na budúci rok.

O postup do A-finále sa v piatok pokúšal aj náš ženský štvorkajak na 500 m v zložení Katarína Pecsuková, Réka Bugár, Bianka Sidová a Mariana Petrušová. Naša mladá osádka však v druhom semifinále obsadila až ôsme miesto, čím sa jej účinkovanie na MS skončilo.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque