Športové aktuality
3 min. čítania

Olympijská kvapka krvi v Košiciach: okolo 50 ľudí prišlo darovať krv spolu s olympionikmi

KOŠICE 9. septembra (SOV) - Európsky týždeň športu, ktorý práve prebieha, vznikol s cieľom šíriť osvetu a podporiť hlavne športovanie detí a mládeže v celej Európe. K tejto iniciatíve sa pridal aj Slovenský olympijský výbor (SOV), ktorý je zároveň národným koordinátorom celého projektu. SOV organizuje v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach aktivity určené na podporu tejto myšlienky.

Po pondelňajšom výchovno-vzdelávacom predstavení Dotkni sa hviezd mali Košičania v stredu možnosť sa nielen stretnúť so olympionikmi a objavovať vhodný šport pre svoje deti v rámci otvorených dní športovísk s názvom Objav svoj šport, ale spolu s olympionikmi aj pomôcť dobrej veci – darovať to najvzácnejšie čo môžeme, našu krv. Projekt Nadácie SOV Olympijská kvapka krvi v Košiciach podporili svojiu prítomnosťou viacerí olympionici - atletické dvojičky Dana a Jana Velďákové, vodní pólisti Karol Bačo a Alexander Nagy, či predseda Olympijského klubu Košice, zápasník Miroslav Luberda. Karol Bačo aj odovzdal krv, čím sa pridal k ďalším zhruba 50 ľuďom, ktorí sa v Košiciach prišli zapojiť do tohto ušľachtilého projektu.

Momentka z odberu krvi v rámci Olympijskej kvapky krvi v Košiciach, FOTO: SOV
Momentka z odberu krvi v rámci Olympijskej kvapky krvi v Košiciach,
Foto
SOV

 „Nie každý má možnosť byť zdravý a športovať, a preto sme naozaj radi, že sme mohli my športovci a olympionici podporiť myšlienku Európskeho týždňa športu aj takto. Darovať krv, ktorá sa dostane do tých správnych rúk a pomôže tam, kde je to najviac potrebné, je vlastne tiež taký - dá sa povedať - fyzický výkon, ktorý by si zaslúžil medailu,“ hovoria unisono sestry Dana a Jana Velďákové.

 „Ak človek žije zdravo a aktívne, môže následne pomáhať aj takto. Darovať krv je jedna z najkrajších vecí, ktorú môžeme urobiť. Nemocnice jej majú stále nedostatok a na záchranu ľudských životov ju naozaj potrebujú. Preto sme sa rozhodli vrámci Európskeho týždňa športu priniesť Košičanom aj takúto aktivitu,“ vysvetľuje projektová manažérka SOV a zástupkyňa Nadácie SOV Katarína Feketeová.

Okrem darovania krvi mohli Košičania spolu so svojimi deťmi prostredníctvom dňa otvorených dverí športovísk v stredu aj „Objaviť svoj šport“. Len v predpoludňajších hodinách prišlo do spoločenského pavilónu viac ako 660 detí z 30 škôl. „Túto našu už tradičnú akciu organizujeme s cieľom ukázať ľuďom, aké rôzne športy im ich mesto ponúka. Deti a ani rodičia častokrát totiž nevedia, aké športové kluby v ich meste pôsobia. Takto ich majú na jednom mieste a dieťa sa môže rozhodnúť, ktorý šport ho zaujal najviac. V predpoludňajších hodinách prišli najmä školy a popoludní očakávame rodičov s deťmi,“ hovorí Ivana Motolíková.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque