Šport a olympizmus
4 min. čítania

Olympijský deň 2024: Hýbme sa a oslávme športové leto v Paríži

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Celý športový svet si 23. júna pripomína Olympijský deň. Pri jeho príležitosti prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach zdôraznil význam olympijských hier Paríž 2024, ktoré inšpirujú svet k pohybu. Štyri týždne pred otváracím ceremoniálom prezident MOV vyzval svet, aby sa pripojil ku kampani MOV Let’s Move (Hýbme sa).

Športová komunita sa aj počas Olympijského dňa pripravuje na účasť na olympijských hrách v Paríži, ktoré sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta.

„Športovci budú inšpirovať a povzbudzovať ľudí na celom svete, aby do svojho života vniesli viac pohybu, aby bol zdravší, lepší a radostnejší. Sme veľmi vďační, že sme mohli opäť spolupracovať so Svetovou zdravotníckou organizáciou na tejto veľmi dôležitej kampani,“ povedal prezident MOV Thomas Bach.

Olympijský deň 2024 je výnimočný

Pri príležitosti Olympijského dňa budú 23. júna osvetlené viaceré ikonické pamiatky po celom svete v olympijských farbách.

„Tohtoročný Olympijský deň je veľmi výnimočný, pretože sa koná tesne pred Parížom 2024. Oslavy udajú tón výnimočným olympijským hrám v meste svetla. Športovci, fanúšikovia, celá olympijská komunita - my všetci - sa tešíme na Paríž 2024: inkluzívnejší, mestskejší, udržateľnejší. Budú to prvé olympijské hry s úplnou rodovou rovnosťou. Úplne prvé olympijské hry zosúladené s reformami olympijskej agendy od začiatku až do konca.“

Olympijský deň, ktorý sa začal oficiálne oslavovať v roku 1948, je celosvetovou oslavou športu a aktívneho pohybu, ktorá sa koná každý rok 23. júna na počesť dňa, keď MOV v roku 1894 založil Pierre de Coubertin. Keďže Hry XXXIII. olympiády sa konajú v Coubertinovom rodisku, toto leto je mimoriadnou príležitosťou opäť ukázať silu olympijských hier, ktoré spájajú svet v mierovom súťažení.

„Olympijské hry vždy stavajú mosty, nikdy nestavajú múry. Spájajú ľudí v mieri a solidarite. V tom je krása športu: inšpiruje nás k pohybu, prebúdza v nás to najlepšie, udržiava nás v zdraví a spája nás všetkých - ako priateľov a ako spoločenstvo, nech sme kdekoľvek a nech sa rozhodneme pohybovať akýmkoľvek spôsobom,“zdôraznil prezident Bach.

Pohybom k Parížu

Cieľom tohtoročnej témy Olympijského dňa s názvom Let’s Move (Hýbme sa) a oslavujme je zapáliť kolektívnu vášeň pre olympijské hry Paríž 2024 tým, že sa ľudia povzbudia k aktivite a pocitu spojenia prostredníctvom športu.

„V tento výnimočný Olympijský deň oslávme radosť, ktorú nám môže dať len šport. Spolu s vami všetkými sa teším na olympijské hry Paríž 2024, na nezabudnuteľnú oslavu radosti zo športu, na oslavu našej spoločnej ľudskosti, na oslavu mieru. Hýbme sa a oslavujme!“ vyzýva Thomas Bach.

Iniciatíva Let’s Move, ktorá bola spustená v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v Olympijský deň 2023, je trvalou iniciatívou na čele s MOV, ktorá vyzýva všetkých, aby si každý deň našli čas na pohyb. Minulý rok viedla viac ako 15 miliónov ľudí k tomu, aby prijali radosť zo zaradenia 30 minút každodennej fyzickej aktivity do svojho života.

Do iniciatívy a osláv Olympijského dňa sa zapojil aj Slovenský olympijský a športový výbor. Už niekoľko týždňov putuje po Slovensku štafeta Naše farby, naše srdcia. V rámci nej sa konajú aj podujatia na oslavu Olympijského dňa. Zapájajú sa do nich tisícky Slovákov. Veľká oslava sa konala v piatok 21. júna na bratislavskej Kuchajde. Na sociálnych sieťach Slovenského olympijského tímu boli zasa počas troch rán vyzývaní ich návštevníci, aby si zacvičili a aspoň chvíľu sa hýbali.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner