Šport a olympizmus
4 min. čítania

Kuchajda ožila oslavami Olympijského dňa + fotogaléria

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Areál na bratislavskej Kuchajde ožil oslavami Olympijského dňa. Pri brehu bratislavského jazera sa zabávalo a športovalo niekoľko stoviek detí. Súčasťou osláv bolo aj celoslovenské finále Olympijského odznaku všestrannosti. Pre Slovenský olympijský a športový výbor i športové zväzy a partnerov bol Olympijský deň plný športu aj generálka na Olympijský festival, ktorý sa bude na rovnakom mieste konať na prelome júla a augusta. Súčasťou bohatého programu bolo aj slávnostné otvorenie novej lezeckej steny.

Kuchajda zažila poldeň plný športu. Návštevníci si vyskúšali rôzne športy, zabavili sa, stretli viacerých športovcov a olympionikov a spoločne oslávili v duchu hesla Let’s Move aj Olympijský deň. Registrovaní žiaci a žiačky po absolvovaní predpísaných stanovíšť získali drobnú odmenu. Veľký záujem bol aj o autogramiádu, na ktorej sa zúčastnili olympijská víťazka Zuzana Rehák Štefečeková, športová gymnastka Barbora Mokošová a bývalá vodná slalomárka Jana Dukátová.

Aktivity Slovenského olympijského a športového výboru podporujú exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F a Veolia, hlavní partneri ALLIANZ a SEPS a partner Kaufland. Pitný režim zabezpečila Bratislavská vodárenská spoločnosť. 

Na Olympijskom dni aj oheň štafety Naše farby, naše srdcia

Zuzana Rehák Štefečeková priniesla na Kuchajdu aj pochodeň s ohňom olympijskej štafety Naše farby, naše srdcia. S pochodňou prišla na pódium, pred ktorým boli stovky detí. „Toto sú lepšie pocity ako na slávnostnom otvorení olympijských hrách v Tokiu, kde som bola vlajkonosičkou slovenskej výpravy. Dnes je vás tu oveľa viac ako ľudí v hľadisku počas otvorenia olympijských hier, keďže tam bolo len zopár hostí a chýbali diváci,“ povedala počas otvorenia Zuzana Rehák Štefečeková.

Podujatie sa konalo pri príležitosti Olympijského dňa, ktorý sa každoročne oslavuje na počesť vzniku Medzinárodného olympijského výboru 23. júna. Cieľom je propagovať myšlienky olympizmu v každodennom živote. V posledných dvoch rokoch sa do popredia dostáva aj slogan Let’s Move (Hýb sa). Účastníci by si mali uvedomiť, že každodenný pohyb je dôležitý pre zdravie.

„Teším sa, že dnes športovali a hýbali sa v okolí Kuchajdy stovky detí. Mali možnosť spoznať nové športy i dozvedieť sa veľa o olympizme a myšlienkach fair play. V podobnom duchu sa na prelome júla a augusta v čase olympijských hier v Paríži bude konať na rovnakom mieste aj Olympijský festival. Toto podujatie prenesie olympijskú atmosféru z Paríža aj na Slovensko,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Revitalizovaná Kuchajda

Starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Matúš Čupka pripomenul, že areál Kuchajdy sa revitalizuje a chce byť športovým srdcom oblasti. Vyzdvihol spoluprácu so Slovenským olympijským a športovým výborom, ktorá sa prejavuje aj organizáciou podobných podujatí.

„Na Kuchajde pribudnú viaceré športové prvky, športoviská sa tiež obnovia. Pribudne lezecká stena, pripravuje sa skejtpark. V týchto dňoch sa revitalizuje ihrisko pre streetbasketbal, obnoví sa aj športovisko pre petanque,“ povedal Matúš Čupka.

V spolupráci Slovenského olympijského a športového výboru, mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, spoločnosti Visa a spolku JAMES otvorili na Kuchajde aj novú stenu pre športové lezenie. Športovisko si hneď po otvorení vyskúšali desiatky detí.

„V spoločnosti Visa veríme, že podpora športu a zveľaďovanie prostredia prispieva k budovaniu aktívnych návykov a zlepšovaniu kvality zdravia. Zároveň nás poteší, ak prispejeme k tvorbe novej komunitnej aktivity, ktorá bude presahovať hranice tejto mestskej časti,“ povedala pri otvorení novej lezeckej steny Ľubica Gubová country manažérka spoločnosti Visa pre Slovensko

Olympijský deň

Olympijský deň, ktorý si pripomína celý svet 23. júna, je oslava športu. Je to deň, keď sa každý človek na svete môže stať aktívnym, môže sa dozvedieť o olympijských hodnotách a objaviť nové športy.

Aj tohtoročné oslavy Olympijského dňa sa na základe iniciatívy Medzinárodného olympijského výboru konajú pod heslom Let’s move! Ide o celosvetovú olympijskú iniciatívu, ktorá nabáda svet k pohybu. Spoločnosť by si aj prostredníctvom iniciatívy Let’s move! mala uvedomiť, že je dôležité sa denne aspoň 30 minút hýbať.

Do osláv Olympijského dňa sa tento rok zapojí na celom Slovensku niekoľko desiatok tisíc detí, mládeže a seniorov.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva