Športové aktuality
4 min. čítania

Olympijský klub Alojza Szokolyiho Šahy realizoval v uplynulých týždňoch množstvo aktivít, honosí sa Cenou primátora mesta

ŠAHY (OKŠ) – Olympijský klub Alojza Szokolyiho v Šahách sa od tohto roku honosí Cenou primátora mesta Šahy. Dostal ju za organizovanie masových športových podujatí, šírenie olympijskej myšlienky organizovaním vedomostných súťaží a za šírenie dobrého mena mesta doma aj v zahraničí. Predseda OK František Révész si zase z rúk predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu v apríli v Nitre prevzal ďakovný list za celoživotný prínos v oblasti športu.

OK Alojza Szokolyiho Šahy v uplynulých týždňoch realizoval množstvo aktivít. Hlavné podujatia sprevádzali rôzne výstavy, besedy, spoluorganizátorské aktivity, aj účasť na regionálnych aj medzinárodných športových stretnutiach a konferenciách.

Na výzvu environmentálnej komisie SOV klub zapojil žiakov a študentov šahanských a regionálnych materských, základných a stredných škôl do akcie za čistejšie a krajšie mestá, obce, športoviská a rekreačné areály. Takto svojou prácou podporili svetový Deň Zeme. Klub 9. mája zorganizoval regionálne kolo vedomostnej súťaže o olympizme pre žiakov základných škôl. V konkurencii 10 družstiev zvíťazila ZŠ Janka Kráľa, ktorej družstvo na celoslovenskom finále v Bojniciach obsadilo 4. miesto.

V spolupráci s mestom Šahy 11. júna OK usporiadal na miestnom futbalovom štadióne v rámci Olympijských festivalov detí a mládeže Slovenska (OFDMS) olympiádu hviezdičiek pre deti materských škôl. Po vztýčení olympijskej vlajky a zapálení olympijského ohňa sa vyše 220 detí zo 7 materských škôl zo šahanského regiónu s veľkou odhodlanosťou zapojilo do všetkých pripravených športových disciplín. Súťažilo sa v behu na 30, 40 a 50 m (podľa vekových skupín), v hode tenisovou loptičkou z miesta, v skoku do diaľky z miesta, v behu na prekážkovej dráhe a v člnkovom behu. V priebehu predpoludnia si ešte v rámci sprievodného programu deti vyskúšali skoky cez švihadlo, zahádzali si lietajúcimi taniermi, zahrali futbal a vyskúšali si základné kroky zumby. Každý účastník podujatia získal diplom a keďže sa zúčastnené MŠ zapojili aj do enviromentálnej aktivity (v jej rámci si vyčistili okolie svojej MŠ a športoviská), dostali certifikát olympijskej všestrannosti. Diplom získali MŠ Hviezdoslavova 30 Šahy, MŠ s VJM Hviezdoslavova 32 Šahy, MŠ Hontianska cesta 45 Šahy, MŠ M. R. Štefánika 14 Šahy, MŠ v Preseľanoch nad Ipľom, MŠ Tupá a MŠ Horné Túrovce.

O dva dni neskôr rovnakí organizátori na tom istom mieste usporiadali pre levický okres Olympijský odznak športovej všestrannosti (OLOŠV) pre miešané 4-členné družstvá z 1. - 4. ročníka základných škôl. Každý člen družstva absolvoval po jednej športovej disciplíne (chlapci skok do diaľky z miesta znožmo, beh na 50 m, dievčatá preskoky cez švihadlo, brušáky sed - ľah). Na tejto postupovej súťaži zaradenej do B-kategórie školských športových súťaží a vyhlásenej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, sa zúčastnilo 12 tímov. Postup na krajské finále, ktoré usporiada OK Trnava, si vybojovali prvé 3 družstvá: 1. ZŠ Lajosa Pongrácza s VJM Šahy, 2. ZŠ na ul. E. B. Lukáča 6 Šahy, 3. ZŠ s VJM Ipeľský Sokolec.

Vo štvrtok 20. júna sa rovnakým organizátorom podarilo už siedmykrát v poradí pritiahnuť na štadión a okolité sídliská vyše tisíc bežcov hlavne z materských, základných a stredných škôl šahanského regiónu na Beh Olympijského dňa. V krásnom až horúcom počasí sa súťažilo v 8 kategóriách, pričom prví traja v každej získali medailu, diplom a vecnú cenu. Okrem toho každý účastník dostal od organizátorov malú pozornosť. Podujatie podčiarklo myšlienku, že šport by mal byť prístupný každému človeku bez rozdielu.

OK Alojza Szokolyiho Šahy ďakuje všetkým dobrovoľníkom, hlavne učiteľom telesnej výchovy, bez ktorých by sa tieto krásne masové podujatia so šírením olympijskej myšlienky realizovali veľmi ťažko.

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque