Športové aktuality
2 min. čítania

Predseda kultúrnej komisie Slovenskej olympijskej akadémie Štefan Šlachta oslavuje v sobotu 75. narodeniny

(sou, wikipedia.sk)
Štefan Šlachta ako prednášateľ na tohtoročnej konferencii SOV o spoločenskom význame športu.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

BRATISLAVA 5. decembra (SOV) – Olympizmus prepája šport okrem iného aj s kultúrou. Preto mal Slovenský olympijský výbor (SOV) predčasom kultúrnu komisiu, ktorá po určitých organizačných zmenách dnes pôsobí v rámci Slovenskej olympijskej akadémie (SOA). Na jej čele už dlhý čas stojí Prof. Ing. arch. Štefan Šlachta, PhD., ktorý viedol aj predošlú kultúrnu komisiu SOV. Rodák z Ružomberka, významný slovenský architekt, historik a teoretik architektúry, oslávi 6. decembra na Mikuláša významné životné jubileum – 75. narodeniny.

Štefan Šlachta po absolvovaní Fakulty architektúry SVŠT v Bratislave pôsobil na tejto škole ako odborný asistent. V rokoch 1985 – 1987 bol hlavným architektom Štátneho ústavu pre projektovanie dopravných stavieb, potom pracoval v Štátnom ústave pamiatkovej starostlivosti. Od roku 1990 nastúpil vyučovať na Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU). Tri roky bol jej prorektor pre rozvoj a vedu a v rokoch 1994 – 2000 po získaní profesúry bol rektorom VŠVU. Spoluzakladal Spolok architektov Slovenska, ktorý dlhší čas viedol, stál aj pri zrode Slovenskej komory architektov a vydávania odbornej publikácie Fórum architektúry. Vo volebnom období 1998 – 2002 bol poslancom Národnej rady SR, v rokoch 2006 – 2011 hlavným architektom Bratislavy.

Ako uvádza portál Wikipedia.sk, Štefan Šlachta je spoluautorom projektu mostu Lafranconi  v Bratislave. Publikoval vyše 600 článkov, recenzií stavieb a profilov domácich a zahraničných architektov. Utvoril viacero katalógov a napísal knihu "Sprievodca po architektúre Bratislavy 1918 - 1950" (s I. Dorotjakovou), aj publikácie "Neznámi známi" a "Návraty odidených". Organizoval viaceré výstavy a prednášal na mnohých európskych vysokých školách a univerzitách. Za mimoriadne zásluhy o pozdvihnutie slovenskej architektúry v oblasti výskumu, dokumentačných a biografických prác a za významnú pedagogickú činnosť obdržal za rok 2004 od prezídia Spolku architektov Slovenska Cenu Emila Belluša.

Slovenský olympijský výbor jubilantovi srdečne blahoželá!

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque