Športové aktuality
Video
5 min. čítania

Tenista Dominik Hrbatý si prevzal diplom Európskeho hnutia fair play za presadzovanie etických hodnôt v športe

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

BRATISLAVA 18. júna (sou) – Bývalý dlhoročný vynikajúci slovenský tenisový reprezentant Dominik Hrbatý si v pondelok na pôde Slovenského olympijského výboru (SOV) prevzal z rúk členky výkonného výboru Európskeho hnutia fair play (EFPM) Kataríny Ráczovej a predsedníčky Klubu fair play SOV Janky Stašovej diplom Európskeho hnutia fair play za presadzovanie etických hodnôt v športe. Diplom udeľuje Európske hnutie fair play v spolupráci s Európskymi olympijskými výbormi (EOV). Návrh na ocenenie Dominika Hrbatého podal Klub fair play Slovenského olympijského výboru. Valné zhromaždenie EFPM ho schválilo vlani v septembri v chorvátskom Poreči. Na fotografii Ľubomíra Součka zľava Katarína Ráczová, Dominik Hrbatý a Janka Stašová.

Predsedníčka KFP SOV Janka Stašová pri blahoželaní Dominikovi Hrbatému poznamenala, že jeho kandidatúra pri hlasovaní členov kolégia klubu uspela pred rokom v tvrdej konkurencii – ďalšími kandidátmi boli hokejista Pavol Demitra a bývalý výborný futbalový brankár Anton Švajlen. Katarína Ráczová doplnila, že ľahké nebolo ani rozhodovanie na pôde výkonného výboru EFPM, pretože druhým nominantom na jediný diplom EFPM pre osobnosť bol bývalý vynikajúci francúzsky futbalista - osemdesiatnik Raymond Kopa, držiteľ Zlatej lopty za rok 1958. “Napokon pri hlasovaní zavážila moja argumentácia, že ak chceme osloviť mladú generáciu, mal by byť ocenený mladý športovec, ktorého má verejnosť ešte v čerstvej pamäti,” prezradila o zákulisí rozhodovania o udelení diplomu bývalá vynikajúca šermiarka, účastníčka troch olympiád.

V charakteristike laureáta sa uvádzalo, že Dominik Hrbatý sa počas celej kariéry prejavoval ako tímový hráč s mimoriadnym zmyslom pre zodpovednosť a fair play. Vždy si vážil svojich súperov a ani po prehrách nehľadal výhovorky, ale uznal dobrý výkon druhého hráča. Na diplome je zvýraznené, že ho dostal za dlhoročné príkladné vystupovanie na poli športu a za pokračujúcu prácu s deťmi, ktoré inšpiruje ideálmi olympizmu a fair play.

alt
alt

Vzťah Dominika Hrbatého (na fotografii Ľubomíra Součka) nielen k tenisu, ale k športu a zdravému životnému štylu všeobecne, je na Slovensku veľkým príkladom pre mladú generáciu. Slovensko reprezentoval v rokoch 1996 – 2009 v Davisovom pohári, pričom v reprezentácii vždy podával maximálne výkony. Ako líder doviedol tím Slovenska roku 2005 do finále Davisovho pohára. Bol aj člen tímu Slovenska, ktorý roku 2000 vyhral Svetový pohár.

“Vždy som miloval tímové súťaže, pretože sme boli skvelá partia. Ja som v daviscupových zápasoch bojoval aj za ostatných chalanov a na druhej strane celý tím ľudí pracoval na tom, aby som ja hral dobre. Bolo to úplne iné ako na turnajoch, na ktoré som chodil len s trénerom. Okrem toho som vedel, že slovenský divák má v týchto zápasoch jedinú šancu vidieť nás v súbojoch so svetovými hráčmi. To ma skvele motivovalo a snažil som sa robiť našim ľuďom radosť,” vyznal sa Dominik Hrbatý po prevzatí diplomu zo vzťahu k reprezentácii, za ktorý si ho ľudia zamilovali. A potom dodal: „Keď sa doma vyhralo, bol krásny deň. A keď sme hrali semifinále či finále Davis Cupu, pri televízoroch sedeli na Slovensku státisíce ľudí. Bola to taká atmosféra, akú sme nedávno zažili vďaka hokejistom.”

Počas dlhoročného pôsobenia vo „veľkom“ tenise, ktoré ukončil v roku 2010, získal Dominik Hrbatý šesť víťazstiev na turnajoch ATP vo dvojhre. Na grandslamových turnajoch bolo jeho vrcholom semifinále na Roland Garros v roku 1999. Vo svetovom rebríčku bol najvyššie na 12. mieste (18. októbra 2004). Sedemkrát ho vyhlásili za tenistu roka na Slovensku. Dvakrát sa tešil z víťazstva v Hopmanovom pohári, považovanom za neoficiálne majstrovstvá sveta miešaných družstiev - v roku 2005 triumfoval spolu s Danielou Hantuchovou a v roku 2009 s Dominikou Cibulkovou.

Už ako aktívny hráč prejavil Dominik Hrbatý záujem využiť svoje skúsenosti v oblasti športu, práce s mládežou a pri rozvoji olympijských myšlienok. Po skončení kariéry nadviazal spoluprácu so Slovenským olympijským výborom.

V STREDU SLOVENSKÁ SLÁVNOSŤ FAIR PLAY V PIEŠŤANOCH

alt
alt

Tento týždeň je Slovensku v znamení fair play. V stredu 20. júna sa v Kúpeľnej dvorane Kursalonu v Piešťanoch od druhej popoludní uskutoční slávnostné odovzdanie cien Klubu fair play SOV za rok 2011.

Kolégium KFP SOV rozhodlo udeliť za minulý rok ocenenia dovedna dvanástim laureátom. Najvyššie ocenenie – Cenu Jána Popluhára – si za celoživotné pôsobenie v duchu fair play prevezme dlhoročný hádzanársky funkcionár, metodik a predovšetkým úspešný tréner, asistent trénera strieborného družstva hádzanárov ČSSR na OH 1972 v Mníchove, v posledných rokoch člen vedenia KFP SOV Ladislav Šesták.

Klub fair play SOV udeľuje ocenenia v troch kategóriách – za príkladný čin, za celoživotné vystupovanie v duchu fair play a za propagáciu myšlienok v duchu fair play. Okrem najvyššieho ocenenia – Ceny Jána Popluhára, ktorá je zároveň jedným z výročných ocenení Slovenského olympijského výboru, udeľuje KFP aj čestné uznania a diplomy. Držitelia čestných uznaní si tohto roku prevezmú prvý raz aj sklenenú trofej, ktorá sa bude udeľovať aj v ďalších rokoch.

Projekt
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque