Športové aktuality
5 min. čítania

V batožine ďalších členov výpravy pri lete do Pekingu nechýbali knihy, filmy či skriptá

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Do Pekingu odletela ďalšia časť olympijskej výpravy.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Pätica bežcov na lyžiach, jeden sánkar, jedna bobistka, ich realizačné tímy či hlavný tlačový hovorca slovenskej výpravy sa v sobotu vydali z upršanej Bratislavy na cestu do olympijského Pekingu. Čakal ich najskôr kratší let z Viedne do Istanbulu a následne dlhý deväťhodinový do čínskej metropoly.

Všetci sa v hlavnom meste Čínskej ľudovej republiky dlho nezdržia, po prílete, pasovom a colnom odbavení, validácii akreditácií a povinnom teste na COVID-19 sa presunú do olympijských dedín. Pätica bežcov Ján Koristek, Peter Mlynár, Barbora Klementová, Alena Procházková a Kristína Sivoková do vzdialenejšieho Čang-ťia-kchou, sánkar Marián Skupek a bobistka Viktória Čerňanská do hodinu a pol vzdialeného Jen-čchingu.

Procházkovej piaty olympijský štart, Mlynárov štvrtý

Najskúsenejšou športovkyňou v sobotňajšej odletovej zostave je bežkyňa na lyžiach Alena Procházková. Tridsaťsedemročnú rodáčku z Banskej Bystrice čaká už piaty olympijský štart.

„Veľmi si vážim, že som si opäť vybojovala olympijskú miestenku. Som rada za všetko, čo som dosiahla. Je to aj výsledok pravidelného a zodpovedného tréningu, aj keď výkony už nie sú na úrovní pódií či elitnej skupiny v pretekoch Svetového pohára,“ hovorila pred odchodom Alena Procházková, ktorej olympijským individuálnym maximom je 18. priečka v šprinte z Vancouveru 2010.

Peter Mlynár
Peter Mlynár
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Štvrtý olympijský štart čaká na Petra Mlynára. Tridsaťtriročný rodák z Popradu chcel po ZOH 2018 v Pjongčangu ukončiť kariéru. Popri práci v Športovom centre polície však naďalej trénoval a napokon sa rozhodol pre úspešný boj o ďalší olympijský zápis.

„Som pozitívne naladený a plný očakávaní. Uvidím, ako olympijské hry v dnešnej dobe budú vyzerať. V poslednom čase som sa snažil v rámci možností strániť iných ľudí, aby som sa nenakazil, a dodržiaval som všetky opatrenia,“ hovoril Peter Mlynár, ktorý sa úspešne popasoval aj s pravidelným vypĺňaním údajov do olympijskej aplikácie.

Na dlhé lety je zvyknutý, pri balení presne vedel, čo si do lietadla má zobrať. „Verím, že čo najviac z letu prespím. Mám do telefónu stiahnuté hry, ak by som nespal, tak sa zahrám. V lietadle veľa možností na nejakú činnosť nie je,“ prezradil.

Drobná nervozita olympijských debutantov

Kristína Sivoková a Alena Procházková
Kristína Sivoková a Alena Procházková krátko pred cestou do Pekingu.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Jeho kolegyňa z bežeckej reprezentácie Kristína Sivoková bude jednou z najmladších členiek výpravy. Do Pekingu cestovala v pozícii olympijskej debutantky. Pred odletom sa u nej mixovali pocity radosti z olympijskej miestenky i nervozity z toho, čo ju v Číne čaká.

„Potešilo ma, že som dostala možnosť zúčastniť sa na hrách. Ani sama neviem, čo ma presne čaká. V každom prípade sa budem snažiť podať čo najlepší výkon a predať to, čo som odtrénovala,“ povedala Sivoková.

V jej batožine nechýbali ani školské učebnice a skriptá. Prváčka na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici v odbore telesná výchova – trénerstvo má momentálne skúškové obdobie. „Som rada, že mám psychológiu už za sebou. Ešte ma čaká viacero skúšok, našťastie mi profesori vyšli v ústrety a budem ich robiť až po návrate z Pekingu,“ prezradila.

Sánkar Marián Skupek sa do Bratislavy presúval z nemeckého Winterbergu, kde v piatok štartoval na majstrovstvách sveta juniorov. Prvá jazda mu nevyšla podľa predstáv, druhou sa vytiahol na 9. priečku.

V lietadle si chcel predovšetkým oddýchnuť. „Som na cestách už dlhší čas. Moja cesta do Pekingu sa začala v piatok vo Winterbergu, v Číne pristaneme v nedeľu. Cítim sa rozbitý. Na prvý olympijský štart sa veľmi teším. Snažil som sa všetko vyladiť tak, aby som v olympijskom tobogane predviedol najlepšie jazdy,“ vyznal sa Skupek, ktorý si bral na cestu do Pekingu aj knihy či filmy.

Čerňanská sa stretne so športovým vzorom

Viktória Čerňanská
Viktória Čerňanská odchádzala do Pekingu dobre naladená.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Ďalšou cestujúcou debutantkou bola Viktória Čerňanská. Olympijskú atmosféru zažila pred dvoma rokmi na ZOH mládeže v Lausanne, kde získala striebro, i pred zopár dňami počas sľubu slovenskej výpravy do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej.

Čerňanská bude prvá slovenská bobistka pod piatimi kruhmi v histórii. Počas dlhého letu chce predovšetkým spať a čítať. „Po prílete ma čakajú dva neoficiálne a tri oficiálne tréningy a potom samotná súťaž monobobov. Ja sa veľmi teším na pristátie po dlhom lete. Ak sa mi nepodarí počas letu spať, budem čítať knihu či počúvať hudbu,“ povedala mladá bobistka.

V olympijskej dedine v Jen-čchingu sa stretne aj so svojim športovým vzorom Petrou Vlhovou. Ak sa bude dať, rada by si pozrela aj niektoré z lyžiarskych pretekov. „Verím, že sa Petra na olympiáde bude dariť,“ dodala Vlhová.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque