Šport a olympizmus
4 min. čítania

Výprave pomáha aj slovensky hovoriaca Veronika, jeden člen je v karanténe

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Roman Buček a Roman Fano počas tlačovej konferencie v Olympijskej dedine v Pekingu.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Olympijské športoviská v Pekingu sú pripravené na vysokej úrovni, avšak výpravy vrátane slovenskej trápia najmä problémy s dopravou na športoviská. Pred začiatkom športového sviatku nefunguje úplne ideálne. Protipandemické opatrenia zasiahli aj Slovenský olympijský tím, jeden z jeho členov bol vyhodnotený ako blízky kontakt pozitívne testovanej osoby a je v karanténe.

Aj tieto informácie zazneli na tradičnej úvodnej tlačovej konferencii slovenskej výpravy, ktorá sa konala v Olympijskej dedine v Pekingu.

V každej z troch dedín pre športovcov má slovenský tím k dispozícii po štyroch dobrovoľníkov. Rovnako ako pred štrnástimi rokmi, aj tentoraz je medzi nimi aj po slovensky hovoriaca Číňanka.

„Voláme ju Veronika. Nie je to jej čínske meno, ale takto sa nám predstavila. Študovala na Slovensku, môžeme s ňou rozprávať aj v našom rodnom jazyku,“ prezradil vedúci slovenskej misie Roman Buček.

Uzavretá bublina prísnejšia ako v Tokiu

Roman Buček
Roman Buček
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Olympionici si pochvaľujú ubytovacie, stravovacie i tréningové podmienky v Číne, boria sa však s prepravou na športoviská. Ďalším problémom je komunikácia s dobrovoľníkmi zabezpečujúcimi rôzne služby, keďže veľa z nich nehovorí po anglicky.

Zaujímavosťou je, že všetci dobrovoľníci sú ubytovaní v olympijskej bubline a pomáhajú na zmeny. V dobrovoľníckej službe v rámci bubliny budú až do skončenia paralympijských hier, dva týždne po ich skončení sa budú môcť vrátiť po karanténe domov.

Na rozdiel od prvých olympijských hier v Tokiu je celá výprava v uzavretej bubline, ani jej vedenie nemôže mať kontakt s okolitým svetom a napriamo komunikovať napríklad s veľvyslanectvom SR.

„V Tokiu sme si vopred mohli určiť, kde okrem oficiálnych priestorov a športovísk budeme môcť ísť. Rovnako sme mohli v lete organizovať predolympijské aklimatizačné kempy, čo dnes nie je možné,“ vysvetľoval Roman Buček.

Ak výprava niečo potrebuje zakúpiť, je to zdĺhavá a zložitá procedúra. Do Olympijskej dediny však už dostala prvú zásielku. „Musíme požiadať ambasádu, ktorá nám potrebné veci zakúpi a následne pošle prostredníctvom vopred schváleného kuriéra. Na rozdiel od predošlých olympijských hier nemáme k dispozícii autá, ktoré by sme mohli využívať podľa potreby. V Číne si ich musíme minimálne dve hodiny vopred objednať prostredníctvom aplikácie. Keď čínski šoféri prídu, dobrovoľníci im prekladajú, kam sa máme dostať. Je to dosť komplikované,“ prezradil Roman Buček.

Pred dverami izolačnej izby je neustále strážca

Každodennou témou na zimných olympijských hrách je koronavírus. Choroba COVID-19 môže vyradiť z účasti viacerých športovcov. Po prílete identifikovali aj jedného člena slovenskej výpravy ako blízky kontakt pozitívnej osoby a musel ísť do izolácie v dedine. Ak by bola pozitívna, presunuli by ju do karanténneho hotela, ak by bola nakazená s príznakmi, musela by ísť do nemocnice.

Roman Fano
Roman Fano
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Nemenovaná osoba je dvakrát denne testovaná a po siedmich dňoch môže izoláciu opustiť, ak bude mať negatívne testy.

„Umiestnili sme túto osobu do samostatnej izby v Olympijskej dedine. Trikrát denne jej nosíme stravu. Pred dverami má vždy jedného dobrovoľníka v kombinéze, ktorý ho stráži a nikoho k nemu nepustí. Opatrenia sú skutočne prísne,“ povedal šéflekár slovenských olympionikov Roman Fano.

Podľa vopred schválených playbookov sa osoby označené ako blízke kontakty môžu zúčastňovať na tréningoch, na ktoré sa však musia presúvať osobitne zvláštnym autom. Inak musia byť zatvorené vo svojich izbách.

Najväčšie otázniky ohľadom koronavírusových pravidiel sú v súvislosti s hokejovým turnajom. „Pravidlá, ako sa bude postupovať v prípade pozitivity hokejistov a nemožnosti zasiahnutia blízkych kontaktov do stretnutí sa budú ešte špecifikovať. Zatiaľ nemáme bližšie informácie a čakáme na inštrukcie od IIHF,“ doplnil Roman Fano.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque