Šport a olympizmus
3 min. čítania

6O rokov od vzniku P-T-S si múzeum pripomenulo ďalšou publikáciou z edície "Z depozitára múzea"

Profile picture for user Muzeum Sportu
Múzeum
Športu

Ako sa zbiera(la) péteeska

Sídlo Slovenského olympijského výboru - Slovenského olympijského a športového múzea (do roku 2015 SZTK - Múzeum telesnej kultúry v SR) v budove Domu športu a v susedstve štadióna na Pasienkoch umožnilo pracovníkom múzea dennodenný kontakt aj s členmi viacerých organizačných výborov atletickej „ péteesky“. Múzeum dokonca pripravilo v spolupráci s organizátormi v priestoroch Domu športu retrospektívnu výstavu "Slovnaft 1998 IAAF Grand Prix" doplnenú o dobové artefakty (plagáty, letáky, odznaky, suveníry, účastnícke karty, vstupenky) a úspešne expozíciu reprízovalo v čase konania pretekov aj v nasledujúcich rokov.

Jozef Bujna, Jozef Čechvala, Pavol Glesk, Štefan Múčka, Alojz Ovečka, Imrich Ozorák , či Jozef Struhár, osobnosti, ktoré sa nezameniteľne zapísali do histórie jednej z najpopulárnejších športových akcií na Slovensku, na múzeum nezabúdali. Dnes ich dary, spolu s predmetmi venovanými atlétmi Jozefínou Čerchlanovou, Dominikom Kocingerom, Máriou Faithovou -Mračnovou, Evou Lehockou - Gleskovou, Annou Stachovičovou, či Štefanom Tejbusom ktorí ako priami aktéri vstúpili na atletický ovál, s časťou z pozostalostí rozhlasových športových komentátorov Márie Lukačovičovej – Zavarskej a Gaba Zelenaya, tvoria základ „fondu P-T-S" v múzejnej zbierke, fotoarchíve a knižnici SOV – SOŠM

Dovolím si bez zveličenia tvrdiť, že ide v súčasnosti o najucelenejší zbierkový fond zo sviatku medzinárodnej atletiky v Bratislave. Najvzácnejší predmet v zbierke je dres Wladyslawa Kozakiewicza , poľského skokana o žrdi, legendy svetovej atletiky, olympijského víťaza z Moskvy, ktorý skočil na bratislavskom štadióne 3.júna 1976 dva rekordy mítingu (557cm a 562 cm). Väčšina historických dokumentov, predmetov, ako aj fotografií zo šiestich desiatok rokov atletickej histórie je nenávratne zničená. Aj múzeum niekedy zmešká príležitosť, zlomenú žrď Sergeja Bubku, vyhodil do odpadu majiteľ pri likvidácii skladu v útrobách štadióna, na ktorom fenomenálny Ukrajinec vytvoril po prvýkrát svetový rekord 26. mája 1984 výkonom 585 cm a 9. júna 1988 posunul maximum v skoku o žrdi na 605 cm ....

Len vo fotoarchíve SOV - SOŠM spravuje vyše 600 fotografií, ktoré vypovedajú o zrode, vývoji a živote legendy menom P - T - S. Zdroje ich pôvodu sú rôzne: od fotoalbumov súkromných osôb, cez diapozitívy a negatívy z rozsiahleho fotoarchívu zaniknutého športového týždenníka ŠTART, ktorého značnú časť zachránilo múzeum pred zničením, až po digitálne fotografie z obnoveného podujatia v roku 2016, ktoré do fondu pribudli od športového fotografa Jána Súkupa.

SOV - SOŠM Vám ponúka v ďalšej publikácii z edície „Z depozitára múzea“ bezplatný, časovo neobmedzený vstup do neopakovateľného panoptika atletického podujatia so skvelými výkonmi, s legendárnymi osobnosťami, svetovými a európskymi rekordmi a plným hľadiskom, pri príležitosti 60. výročia jeho založenia.

Vstúpte. Neoľutujete!

Publikáciu na stiahnutie nájdete v položke publikácie na stránke múzea ,vpravo na lište pod názvom Publikácie

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque