Šport a olympizmus
4 min. čítania

Historicky najdlhšie pôsobiaci člen exekutívy SOV a legenda moderného päťboja Vladimír Miller má 70!

Profile picture for user Muzeum Sportu
Múzeum
Športu

 
Vladimír Miller bol 24 rokov v exekutíve SOV, z toho bezmála šestnásť ako podpredseda, resp. viceprezident. FOTO JÁN SÚKUP
BRATISLAVA 6. novembra (SOV) – Aj tí ľudia zo športového sveta, ktorý Vladimíra Millera poznajú celé roky, sa zrejme s prekvapením v týchto dňoch dozvedajú, že v stredu 8. novembra sa dožíva veľkého životného jubilea – 70. narodenín! Veď vzhľadom a čipernosťou pôsobí rodák z Bratislavy oveľa mladším dojmom. Nepochybne za to vďačí veľkému zmyslu pre humor – priateľov či spoločnosť často pobaví vtipmi...Patrí sa zdôrazniť: Žiadny náš športový funkcionár nebol tak dlho členom výkonného výboru SOV ako Vladimír Miller - nepretržite 24 rokov! Prvý raz bol zvolený na ustanovujúcom zasadnutí SOV 19. decembra 1992 a svoje posledné, šieste funkčné obdobie ukončil 26. novembra 2016. Potom ho zvolili za čestného člena SOV a prevzal si aj Zlatý odznak SOV. Ako športovec sa Vladimír Miller venoval plávaniu, vodnému pólu a predovšetkým modernému päťboju. V tomto športe pôsobil ako tréner (vôbec prvý diplomovaný v Československu), významný funkcionár i medzinárodný rozhodca. Najprv viedol juniorskú reprezentáciu ČSSR a už ako 25-ročný bol poverený vedením trénerskej rady federálneho zväzu (bol najmladší v takejto funkcii spomedzi všetkých zväzov) V roku 1974 na juniorských majstrovstvách sveta v Moskve priviedol k historickej prvej medaile z tohto podujatia pre Československo bronzové družstvo, ktoré tvorili Jan Bártů, Bohuslav Starnovský a Juraj Bakoš.
Ján Zachara (vpravo) v jednom z viac než štyristo súťažných duelov v ringu. FOTO: ARCHÍV SOV - SOŠM
Ján Zachara (vpravo) v jednom z viac než štyristo súťažných duelov v ringu.
Foto
ARCHÍV SOV - SOŠM
Vladimír Miller (vľavo) s členmi čs. družstva moderných päťbojárov, ktorých na MS juniorov 1974 v Moskve priviedol k historickému bronzu. FORTO ARCHÍV V. M.
O dva roky neskôr sa ako asistent reprezentačného trénera mužov Karla Bártů na OH 1976 v Montreale podieľal na zisku striebra družstva (Slováka Bakoša v ňom v porovnaní s MSJ 1974 nahradil Jiří Adam) a na individuálnom bronze Jana Bártů, čo bol historicky najväčší úspech moderného päťboja v Československu). Pre Vladimíra Millera to bola prvá z jeho celkového výnimočného počtu deviatich účastí na olympijských hrách v rôznych funkciách. Ako asistent trénera pôsobil aj na OH 1980 v Moskve.
Ján Zachara (vpravo) v jednom z viac než štyristo súťažných duelov v ringu. FOTO: ARCHÍV SOV - SOŠM
Ján Zachara (vpravo) v jednom z viac než štyristo súťažných duelov v ringu.
Foto
ARCHÍV SOV - SOŠM
Vladimír Miller v kancelárii riaditeľa Osemročného športového gymnázia v Bratislave, v ktorej strávil 23 rokov. FOTO ARCHÍV V. M.
Ako nielen tréner, ale aj funkcionár a organizátor si Vladimír Miller získal dobré meno a stal sa jedným z mála Slovákov na čele federálneho zväzu moderného päťboja, ktorý viedol v rokoch 1988 – 1992. V tom čase bol aj členom pléna Čs. olympijského výboru. V rokoch 1990 – 1992 bol podpredsedom Československej konfederácie športových zväzov. V čase delenia spoločného štátu sa stal predsedom Slovenského zväzu moderného päťboja, ktorý viedol celých 20 rokov (1992 – 2012).Jedno funkčné obdobie pôsobil Vladimír Miller aj v exekutíve Medzinárodnej federácie moderného päťboja (UIPM) a je už dlhoročný člen technickej komisie UIPM. Dovedna na troch OH (Barcelona 1992, Atlanta 1996, pôsobil a Sydney 2000) pôsobil ako člen jury moderného päťboja, na OH 2012 v Londýne bol technický delegát a na OH 2016 v Riu de Janeiro vedúci jury.
Ján Zachara (vpravo) v jednom z viac než štyristo súťažných duelov v ringu. FOTO: ARCHÍV SOV - SOŠM
Ján Zachara (vpravo) v jednom z viac než štyristo súťažných duelov v ringu.
Foto
ARCHÍV SOV - SOŠM
Jubilant Vladimír Miller - ako zvyčajne, s úsmevom na perách. FOTO JÁN SÚKUP
Bývalý dlhoročný riaditeľ Športového gymnázia v Bratislave (v rokoch 1991 – 2014) sa stal jedným z najvýznamnejších slovenských olympijských funkcionárov. V rokoch 1992 - 2001 bol členom výkonného výboru SOV, v rokoch 2001 - 2016 podpredsedom, resp. viceprezidentom SOV - najprv pre letné športy, potom pre mládež a následne pre rozvoj olympizmu.Vladimír Miller viedol slovenské výpravy na OH 2004 v Aténach a OH 2008 v Pekingu, na premiérových OH aj ZOH mládeže v Singapure 2010, resp. v Innsbrucku 2012, na Svetových hrách mládeže 1998 v Moskve aj na viacerých letných či zimných edíciách EYOD/EYOF (v lete EYOD 1997 Lisabon, v zime EYOD 1995 Andorra la Vella, EYOF 1999 Poprad-Tatry, EYOF 2001 Vuokatti a EYOF 2015 Vorarlbersko-Lichtenštajnsko). V roku 2010 bol Vladimír Miller ako prvý Slovák ocenený vyznamenaním Európskych olympijských výborov s názvom EOC Laurel Award. Vladimír Miller je aj na prahu sedemdesiatky v športe stále veľmi aktívny – a nielen v modernom päťboji, ale stále aj v olympijskom hnutí. Ešte aj dnes sa podieľa na práci oddelenia rozvoja olympizmu Slovenského olympijského výboru (SOV), osobitne pokiaľ ide o Olympijské festivaly Slovenska, a spoločne s Františkom Chmelárom a s Máriou Mračnovou je aj v poradnom zbore prezidenta SOV Antona Siekela.
Autor: Ľubomír Souček
Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque