Športové aktuality
2 min. čítania

Na ZŠ Krosnianska v Košiciach žiaci debatovali s olympioničkou v šerme a šéfkou KFP SOV Katarínou Ráczovou

Eva Pavlíková

KOŠICE (pav) – Jedným z významných podujatí v rámci septembrového Európskeho týždňa športu 2017 na Základnej škole na Krosnianskej ulici v Košiciach bola beseda s košickou rodáčkou, trojnásobnou olympioničkou v šerme (Mníchov 1972, Montreal 1976 a Moskva 1980), národnou ambasádorkou Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play a zároveň predsedníčkou Klubu fair play Slovenského olympijského výboru (SOV) Katarínou Ráczovou. Témy besedy boli Fair play v športe a Moja najkrajšia spomienka v športe.

Pohľad na sály počas besedy. FOTO: ZŠ KROSNIANSKA
Pohľad na sály počas besedy.
Foto
ZŠ KROSNIANSKA

Žiaci ZŠ Krosnianska, ktorí sa pod vedením riaditeľky Danky Daneshjoovej a učiteľky Evy Pavlíkovej dlhodobo úspešne zúčastňujú na rôznych projektoch a súťažiach SOV, sa so záujmom zapájali do besedy o histórii hnutia fair play, o význame fair play v športe i v každodennom živote, ale aj o inštitúte ekecheirie (v časoch antických olympijských hier to bolo posvätné olympijské prímerie), ktorá bola v septembri - vzhľadom na smutné 45. výročie teroristického útoku na olympijské hry 1972 v Mníchove extrémistickou palestinskou organizáciou Čierny september – obzvlášť aktuálna.

Na príkladoch vlastných skúsenosti, ale aj s pomocou krátkych filmov, Katarína Ráczová účastníkom besedy priblížila vplyv a význam športu na vývoj osobnosti:  „Nikto nemôže zaručiť, že sa stanete majstrom sveta alebo olympijským víťazom. Ale prostredníctvom športu sa môžete stať zdravým, vyrovnaným, čestným a druhých ľudí si vážiacim členom spoločnosti,“ povedala. Mladým zdôraznila, aby sa nebáli vytýčiť si smelé, odvážne ciele a sny, za ktoré sa oplatí bojovať, lebo len tak môžu napredovať.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque