Športové aktuality
2 min. čítania

Nárast globálnej teploty ohrozuje zimné športy, tvrdí bežec na lyžiach

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke bežecká trať počas tréningu pred začiatkom XXIV. zimných olympijských hier 2022 v Pekingu 2. februára 2022 v stredisku Čang-ťia-kchou. Foto: TASR - Jaroslav Novák
Čang-ťia-kchou 7. februára (TASR) - Americký bežec na lyžiach Gus Schumacher počas zimných olympijských hier v čínskom Pekingu povedal, že celosvetový nárast teplôt ohrozuje zimné športy. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá o tom písala v pondelok.

"Som presvedčený, že klimatická zmena bude mať v najbližších rokoch na náš šport najväčší vplyv," povedal tento 21-ročný rodák z Aljašky. Takáto zmena podľa jeho slov "lyžovanie znemožní".

Olympijské športoviská v meste Čang-ťia-kchou, kde sa konajú olympijské súťaže v behu na lyžiach, biatlone i akrobatickom lyžovaní, sú vytvorené z umelého snehu. To podľa Schumachera predstavuje známku blížiacich sa zmien, pretože menej zrážok obmedzuje možnosti pretekárov na tréning a súťaženie.

Mnohí pretekári v snowboardingu a v akrobatickom lyžovaní sa o "lepivom" umelom snehu vyjadrujú pozitívne, pretože im umožňuje lepšiu kontrolu pri jazde dole svahom, píše Reuters. Bežci na lyžiach a biatlonisti však pohyb na suchom snehu v teplotách pod bodom mrazu pokladajú za náročný.

Schumacher povedal, že použitie umelého snehu má vplyv na oblasť športu i na životné prostredie. Nedostatok prírodného snehu podľa jeho slov takisto obmedzuje priestor pretekárov na rozcvičenie sa.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odmieta kritiku rozhodnutia použiť na olympiáde v Pekingu umelý sneh. "Umelý sneh sa v zimných súťažných športoch používa už celé desaťročia," uviedla Marie Salloisová z vedenia MOV. Zimné olympijské hry podľa jej slov nie sú výnimka.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque