Športové aktuality
3 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Čínski hokejoví fanúšikovia sú tichí

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Hokejisti Slovana Bratislava si isto pamätajú, aká vládne atmosféra na zápasoch v Číne. Ani na zimných olympijských hrách to nie je inak ako počas stretnutí Červenej hviezdy Kchun-lun v Kontinentálnej hokejovej lige. Je však pravdou, že Číňania hokej spoznávajú zasa od nuly. Kchun-lun od vypuknutia pandémie hráva stretnutia KHL na moskovskom predmestí.

Atmosféra v hľadiskách oboch hokejových arén v Pekingu je veľmi komorná a nedá sa porovnať s tou spred štrnástich rokov. Počas hádzanárskych zápasov v Národnom krytom štadióne a počas basketbalových duelov v aréne Wukosang to v hľadisku doslova vrelo. O atmosféru sa starali zahraniční návštevníci, ktorí majú momentálne pre pandémiu koronavírusu zákaz prísť na zimné olympijské hry.

Vybraní čínski diváci prichádzajú približne 15 až 20 minút pred začiatkom stretnutia. Pohodlne sa usadia a začnú pozorne sledovať, čo sa deje na ľadovej ploche. Zaujíma ich samotná hra, ale aj rolba. Oči majú upreté prakticky celý čas rovnakým smerom – k ľadu. Smer pohľadu zmenia len vtedy, keď si ťukajú do svojich mobilov, ale sa prehrabávajú vo svojich kabelkách a taškách.

Po výzve domácich moderátorov zo slušnosti zatlieskajú a zamávajú vlajočkami a ďalej sa pohrúžia do tichého sledovania zápasu. Emócie neukážu ani počas prestávkových interaktívnych hier či predzápasovej svetelnej šou.

Ešte predtým, nech sa začne vysielať medzinárodný signál pre divákov v celom svete, sa odohráva v hale dvojminútová hra svetiel a laserových lúčov. Videomapping na ľadovej ploche ukazuje vodu v rôznych skupenstvách, dominujú snehové vločky. Všetko sa odohráva za zvukov populárnych čínskych melódií. Po skončení svetelnej šou diváci krátko zatlieskajú a sledujú nástup hráčov na hraciu plochu pri známej melódii Medzinárodnej hokejovej federácie.

Počas prestávok zasa pripravili organizátori pre nich interaktívne hry. Kamera zaberie fanúšika, virtuálne okolo neho vytvorí osem nôr, z ktorých postupne vyskakujú maskoti ZOH. Úlohou diváka je vrátiť maskota späť do jeho diery. Návštevník sa pri hre spokojne usmieva a snaží sa trafiť maskota. V Európe by sa zabávala celá aréna, v Pekingu sa baví len on. Ostatní len ticho sledujú. Rovnaké je to aj pri tanečných súbojoch.

Ako sa vraví, iný kraj, iná kultúra. Na hokejových tribúnach to platí zatiaľ dokonale.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque