Športové aktuality
2 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Vlakovú rýchlosť 350 km/h brzdia autobusy

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Z hlavného mesta Číny by ste sa do stanice Tchaj C´čcheng v blízkosti Čang-ťia-kchou, kde majú svoje súťaže klasickí a akrobatickí lyžiari či biatlonisti, mali dostať za 50 minút.
Foto
SOŠV - Jakub Súkup

Organizátori zimných olympijských hier 2022 s veľkým nasadením propagovali prepojenie Pekingu s dvoma vysokohorskými strediskami moderným rýchlovlakom. Vlak na viacerých úsekoch trate dosahuje rýchlosť 350 km/h. Má to však jedno veľké ALE.

Z hlavného mesta Číny by ste sa do stanice Tchaj C´čcheng v blízkosti Čang-ťia-kchou, kde majú svoje súťaže klasickí a akrobatickí lyžiari či biatlonisti, mali dostať za 50 minút.

Na papieri to vyzeralo, že cestovanie bude v dejisku zimných olympijských hier hračka. Opak je však pravdou. Hneď prvý presun do areálu bežeckých lyžiarov nás vyviedol z omylu. Cesta priamo na športovisko sa môže natiahnuť aj na 3 či 4 hodiny. Prečo? Základom cesty je síce presun rýchlovlakom, na neho však nadväzujú autobusové spojenia, ktoré výsledný čas poriadne predĺžia.

Ak rátame cestu priamo z hotela do mediálneho centra, začíname s 30-minútovým presunom. Cesta z hlavného mediálneho centra v Pekingu na stanicu Čching-che trvá okolo 40 minút. Rýchlovlak zaberie ďalších 50 minút. Vystupujeme na stanici Tchaj C´čcheng, kde nás čaká bezpečnostná kontrola podobná tej letiskovej. Následne ideme ďalším 20-minútovým autobusovým spojom na prestupnú stanicu pri ZBC (Zhangjiakou Mountain Broadcast Centre). Odtiaľ ešte 10 až 15-minútovou kyvadlovou dopravou priamo k areálu bežeckých lyžiarov.

Čistý čas cestovania dopravnými prostriedkami môže byť teda viac ako 3 hodiny. Do toho však treba zarátať čakanie na prestupy, možnosť, že sa do autobusu nedostanete, lebo je plný, či zmeškanie spoju pre kontrolu na železničnej stanici. Všetko v uzavretej bubline bez možnosti použiť alternatívny druh dopravy.

Aby toho nebolo málo, na športovisko je potrebné prísť s predstihom. V Pekingu sa síce ktokoľvek akreditovaný dostane na súťaž, ale do mixzóny len vybraná časť vopred nahlásených novinárov. Žiadať o miesto musia priamo na mieste, najneskôr polhodinu pred plánovaným začiatkom súťaže. Preto je potrebné si na jednu súťaž v bežeckom lyžovaní, ktorá sa začína o 15.00 miestneho času, vyhradiť celý deň.

Postupom času sme sa už naučili časy presunov skracovať na minimum. Zahŕňa to však podrobné plánovanie každej cesty, poznanie všetkých cestovných poriadkov naspamäť a najmä bežecké výkony hodné olympijských hier.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque