Športové aktuality
3 min. čítania

Pekinské premiéry Jána Pardavého: Ceremoniálova a možno aj rozhodcovská

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Ján Pardavý (vľavo) v spoločnosti Craiga Ramsayho.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Zaujímavé rozhodcovské zloženie sa črtá na pondelkový prípravný zápas medzi Slovenskom a Nemeckom v Pekingu. Stretnutie nie je oficiálne a má slúžiť predovšetkým ako tréning oboch výberov, preto na ňom nebudú ani riadni rozhodcovia.

Zápas sa na Národnom štadióne v Pekingu začne o 19.30 h a nahradí obom tímom jednu tréningovú jednotku. Rovnako ako iné dvojičky mužstiev, aj Slováci a Nemci sa dohodli na spojení tréningových časov a odohraní modelovaného stretnutia.

Tréning na rozjazdenie

Tréning v Pekingu
Hokejisti trénujú zatiaľ na hlavnom ľade Národného štadióna.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Na duel však nemôžu použiť oficiálnych rozhodcov, keďže tí môžu v Pekingu viesť iba zápasy olympijského turnaja a mimo nich by sa mali zdržiavať predovšetkým vo svojom hoteli.

Súboj tak povedú asistenti trénerov. Na slovenskej strane by mal mať píšťalku jeden z dvojice Ján Pardavý, Ján Lašák. „Pravidlá by som už mal mať za tie roky naštudované. Bude to však v každom prípade zaujímavé,“ poznamenal Ján Pardavý.

Spolu s kolegami z realizačného tímu pripravil v sobotu na poludnie pekinského času svojim zverencom druhý olympijský tréning. Mužstvo stále nie je kompletné, preto ani táto tréningová jednotka nebola zameraná na nácvik špeciálnych situácií – presilových hier, oslabení či prechodu stredným pásmom.

„Rozjazdili sme sa, vyskúšali sme si niektoré systémové veci. Tréning bol predovšetkým o korčuľovaní, streľbe, zapojili sme aj súboje dvoch na dvoch, troch proti trom. Chceli sme, aby si chlapci rozhýbali nohy,“ poznamenal Ján Pardavý.

Špeciálne tímy až po príchode Cehlárika

V sobotu podvečer by sa mala v Pekingu objaviť aj ďalšia šestica hokejistov (Branislav Konrád, Marek Ďaloga, Peter Čerešňák, Mislav Rosandič, Miloš Kelemen a Michal Krištof). Ak bude mať v sobotu negatívny test aj Peter Cehlárik, v nedeľu by sa mohol vydať na cestu do Pekingu.

„Verím, že chlapci zo Slovenska prídu v poriadku, prejdú aj ďalším testovaním a už v nedeľu budeme na tréningu v riadnom počte, aby sme si vyskúšali aj ďalšie systémové veci. Špeciálnym tímom sa budeme venovať až po príchode Petra Cehlárika, ktorý je pre nás dôležitý hráč. Do prvého ostrého zápasu máme ešte dosť času,“ priznal Pardavý, ktorý si podobne ako hráči zvyká na sedemhodinový časový posun oproti Slovensku.

Postupne sa aklimatizuje, aj keď priznáva, že počas druhej noci mal krízu a ráno sa mu ťažšie vstávalo.

Prvý ceremoniál pri tretej olympijskej účasti

Aj keď pôvodne mali ísť na otvárací ceremoniál iba hráči a jeden z členov realizačného tímu, napokon mohlo ísť celé mužstvo. Asistentovi Craiga Ramsayho sa otvorenie páčilo. Je po Nagane 1998 a Salt Lake City 2002 už na svojich tretích zimných olympijských hrách, avšak otvárací ceremoniál zažil prvýkrát.

„V Nagane a Salt Lake City som z rôznych dôvodov nemohol ísť. Konečne sa mi podarilo vidieť otvorenie. Stálo to za to, aj keď zima a dlhý presun spojený s čakaním nám to dosť sťažovali. Mimo dediny sme boli šesť hodín. Je zážitok byť na štadióne ako priamy účastník ceremoniálu,“ dodal Ján Pardavý.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque