Športové aktuality
4 min. čítania

Petra Vlhová je pred ZOH v skvelom psychickom rozpoložení

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová počas tréningu v Jen-čchingu.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenská slalomárska hviezda Petra Vlhová je pripravená premeniť svoju tohtosezónnu dominanciu vo Svetovom pohári na olympijskú slávu. Z majstrovstiev sveta má v zbierke už šesť medailí, zo zimných olympijských hier jej cenný kov ešte chýba. Najvyššie bola na 5. mieste v kombinácii v Pjongčangu 2018.

Petra Vlhová mala v tejto sezóne veľa dôvodov na radosť. Už 11. januára, teda dva mesiace pred koncom súťažného ročníka, si zabezpečila malý krištáľový glóbus za prvenstvo vo Svetovom pohári 2021/22 v disciplíne slalom.

„Som stopercentne psychicky vyrovnaná. To bola tá jediná vec, ktorá mi predtým chýbala, aby som sa stala naozaj najlepšou,“ povedala v rozhovore pre informačný systém ZOH Petra Vlhová.

„Sezóna sa doteraz pre mňa skutočne vyvíja veľmi dobre. Z tohto dôvodu som pred začiatkom zimných olympijských hier v skvelom psychickom rozpoložení a v dobrej fyzickej kondícii. Plne sa sústredím na olympijské súťaže. Cítim sa skutočne silná.“

Pini vytvoril vo Vlhovej tíme skvelú atmosféru

Petra Vlhová, Mauro Pini
Tréner Mauro Pini (vpravo) vytvoril v tíme Petry Vlhovej veľmi dobrú atmosféru.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Jej konkurentky sú v súčasnosti v strehu a chcú sa jej vyrovnať. Vlhová vyhrala počas tejto zimy päť zo siedmich slalomov Svetového pohára, len vo dvoch ju zdolala Mikaela Shiffrinová.

Kľúčové pre úspechy slovenskej slalomovej hviezdy bolo angažovanie známeho švajčiarskeho trénera Maura Piniho. Počas leta nahradil v tíme Livia Magoniho. Skúsený Švajčiar dlhodobo pracuje s elitnými lyžiarkami, v minulosti viedol dvojnásobnú olympijskú víťazku Tinu Mazeovú zo Slovinska či dvojnásobnú majsterku sveta Laru Gutovú-Behramiovú.

„Vytvoril okolo mňa veľmi dobrú atmosféru, ktorá nám umožňuje tímovo pracovať,“ prezradila Vlhová o kľúčovej postave v jej okolí. „Každý v mojom tíme vie, čo má robiť. Spolupráca medzi všetkými ľuďmi okolo mňa je skvelá. Komunikácia medzi nami všetkými je veľmi plodná, užijeme si aj veľa zábavy. Poskladala sa dokopy zložitá skladačka.“

V minulej sezóne sa cítila veľmi vyčerpaná z extrémnej porcie súťažných dní vo Svetovom pohári a tiež na majstrovstvách sveta. Vyhrala síce celkové hodnotenie Svetového pohára, ale bola frustrovaná z atmosféry v tíme.

Túžba zdolať Shiffrinovú

V novej zime je to úplne iné, opäť našla radosť z tréningov a zo súťaženia. Cíti sa oveľa uvoľnenejšia a je pripravená znova bojovať o najvyššie pocty so svojou dlhoročnou súperkou Mikaelou Shiffrinovou. Slovenka a Američanka sú najväčšie hviezdy súčasného svetového ženského lyžovania.

Obe majú 26 rokov, Shiffrinová však doteraz nazbierala viac úspechov. Na majstrovstvách sveta vedie nad Vlhovou v počte zlatých medailí 6:1, na ZOH si už vybojovala dva zlaté kovy a jeden strieborný.

Petra Vlhová je pripravená zmeniť doterajšie štatistiky. Povzbudená je zjavným vplyvom Piniho i úspechmi v tejto sezóne. Ak sa jej podarí získať medailu, bude prvou rodáčkou zo Slovenska s olympijským kovom v alpskom lyžovaní.
Rivalita dvoch rovesníčok sa začala už veľmi dávno. „Mikaela bola dlho lepšia ako ja. V posledných sezónach som však jasne ukázala, že ju dokážem často zdolávať. Navzájom sa rešpektujeme, pretože obe dobre vieme, aké ťažké je stať sa najlepšou na svete,“ doplnila v rozhovore pre informačný systém Petra Vlhová, ktorú zdobia silná psychika, skvelá fyzická odolnosť, flexibilita a schopnosť variability v športe. Vďaka tomu si v príprave môže vyskúšať rôzne športové disciplíny od futbalu až po motocykel. Komplex týchto všetkých vlastností z nej robia skutočnú šampiónku.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque