Šport a olympizmus
4 min. čítania

Pre SOŠV je priorita skrátenie prechodného stavu v slovenskom lyžovaní, absolvoval spoločné rokovanie so Zväzom slovenského lyžovania

Ilustračné foto
Foto
TASR/DUŠAN HEIN

Jedným z krokov k vyriešeniu situácie v lyžiarskom hnutí bolo stretnutie zástupcov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) s predstaviteľmi Zväzu slovenského lyžovania. Momentálny stav v lyžiarskom hnutí na Slovensku nie je pre nikoho uspokojivý. Pre SOŠV je dôležité, aby sa čo najviac skrátila súčasná prechodná doba.

SOŠV sa aktívne snaží pomôcť pri riešení súčasnej situácie v slovenskom lyžiarskom hnutí. Jeho prioritou je, aby mohli športovci súťažiť a nebola ohrozená ich športová príprava. Ministerstvo školstva ešte v decembri odobralo štatút národného zväzu Slovenskej lyžiarskej asociácii (SLA), o jeho pridelenie sa usiluje Zväz slovenského lyžovania (ZSL). Úlohy národného lyžiarskeho zväzu dočasne prevzal SOŠV, ktorý nedávno prihlásil pretekárov aj na majstrovstvá sveta v alpskom i klasickom lyžovaní. Štatút národného zväzu i plné členstvo v Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS) a v SOŠV môže mať len jeden subjekt.

Výkonný viceprezident ZSL Ladislav Smolen na schôdzke informoval, že zväz dynamicky rastie a stabilizuje svoje štruktúry i procesy. Generálny sekretár ZSL Radovan Cagala prezentoval stav funkčnosti a pripravenosti organizácie na úlohu národného športového zväzu, aj z pohľadu Zákona o športe. Informoval o členskej základni, o organizačnej, administratívnej i športovej štruktúre.

Oblasti alpských disciplín, severských disciplín v časti skoky/severská kombinácia sú podľa neho plne funkčné, ich reprezentanti športujú a súťažia a organizujú sa podujatia. V oblasti moderných disciplín je rozbehnutá činnosť športovcov v skikrose a v snoubordingu. V oblasti severských disciplín – behov na lyžiach, je pripravenosť na úrovni personálneho zabezpečenia športovej administratívy a manažmentu.

ZSL podpísal nedávno zmluvu o spolupráci s Národným športovým centrom, ktorá zahŕňa aj financovanie aktuálnej zimnej sezóny. Radovan Cagala za významnú vec uviedol zjednotenie lektorov na Slovensku do Lektorského zboru ZSL a následný podpis zmluvy s Fakultou telesnej výchovy a športu UK o odbornej garancii pre trénerov a inštruktorov v lyžovaní. ZSL už nadviazal spoluprácu aj so Slovenským paralympijským výborom a Slovenskou asociáciou freeride lyžovania.

Podľa prezidenta SOŠV Antona Siekela je dôležité celú situáciu posúdiť z právneho hľadiska, aby pripravované kroky boli právne v súlade so všetkými predpismi a zároveň neumožnili, alebo úplne minimalizovali riziko budúcich sporov. Na stretnutí sa diskutovalo o zámere ZSL uchádzať sa o partnerstvo s FIS. Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba pripomenul však aj legislatívne podmienky v prostredí Zákona o športe (štatút zväzu). Pri tejto príležitosti uviedol aj previazanosť týchto faktov vo vzťahu k Stanovám SOŠV v súvislosti so snahou o prijatie ZSL za člena SOŠV. Na úspešné zavŕšenie tohto procesu bude nevyhnutné, aby ministerstvo školstva pridelilo ZSL v blízkej dobe štatút národného zväzu.

Poprední predstavitelia SOŠV a ZSL sa zhodli na vytvorení spoločného stanoviska pre FIS, súčasťou ktorého budú základné informácie z diskusie i odporúčania, aby zaradili ZSL do procesu afiliácie ako dočasného partnera FIS, o čom môže rozhodnúť výkonný výbor federácie. Následne by sa ZSL uchádzal na kongrese o členstvo vo FIS.

Konanie voči FIS je nezávislé na udelení štatútu národného športového zväzu. Lyžiarska federácia ako nezávislá entita bude konať predovšetkým na základe pokynu ministerstva školstva a podporného stanoviska SOŠV bez ohľadu na to, či predmetná právnická osoba je nositeľom formálneho štatútu národný športový zväz.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva