Športové aktuality
2 min. čítania

Vo veku 88 rokov zomrel futbalový vicemajster sveta a bronzový z ME Titus Buberník

Peter Šurin, sou
Titus Buberník.
Foto
TASR

Slovenský futbalový zväz (SFZ) na stránke www.futbalsfz.sk zverejnil správu, že v noci na nedeľu vo veku 88 rokov zomrel legendárny futbalista Titus Buberník. Bol členom strieborného tímu Československa na majstrovstvách sveta 1962 v Chile, aj bronzového tímu na I. majstrovstvách Európy (vtedy pod názvom Pohár národov) v roku 1960, kde ho zaradili do ideálnej jedenástky šampionátu.

Autor Peter Šurin na webovej stránke FSZ vyzdvihuje, že Buberník ako vôbec prvý Slovák získal body v ankete Zlatá lopta France Footballu o najlepšieho futbalistu Európy. V roku 1959 ho v nej novinárska porota zaradila na 17. miesto. Ako jeden z mála slovenských futbalových bol na dvoch svetových šampionátoch, v tíme bol aj na MS 1958 vo Švédsku. V čs. reprezentácii nastúpil na 23 zápasov a strelil 6 gólov.

Rodák z Pustých Úľan (narodil sa 12. októbra 1933) Titus Buberník bol kráľom vzdušných súbojov, vynikal technikou, mal skvelý cit pre prihrávku a obísť súpera s loptou na nohe mu nerobilo problém. Ako žiak a dorastenec hral za ŠK Slovan Bratislava. V československej lige hral v rokoch 1953 – 1956 za VSS Košice a v rokoch 1956 – 1968 za ČH Bratislava (264 zápasov, 47 gólov). Hráčsku kariéru končil v rakúskom LASK Linz.

Vďaka jeho výške usilovali o neho aj basketbalisti. Hral dokonca za juniorský výber Bratislavy. Známy tréner Kuro Uberal ho presviedčal, aby dal definitívne prednosť deravým košom, keď jeho tím s Buberníkom v zostave získal titul majstra Československa. Športovec, ktorý mal talent na loptové hry, hrával aj hádzanú či volejbal za školu, však mal najpevnejší vzťah k futbalu.

Do zahraničia Buberník odišiel ako 35-ročný a v LASK Linz vydržal tri sezóny, potom ešte jednu strávil vo viedenskom Slovane. Do futbalovej penzie šiel z Trnávky, takmer so štyrmi krížikmi na pleciach. V roku 2017 vstúpil do Siene slávy slovenského futbalu.

Titus Buberník patril do generácie, ktorá sa nespoliehala, že aj po hráčskej kariére sa oprie len o futbal. Vyštudoval právo, získal titul doktora, pracoval ako právnik v Slovnafte až do dôchodku.

Česť jeho pamiatke!

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque