Šport a olympizmus
5 min. čítania

Zachyťte na fotografii ducha fair play

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) v spolupráci s EYOF Banská Bystrica 2022 a Klubom fair play SOŠV prináša pre slovenské školy ďalšiu z výziev na tému fair play. Vďaka iniciatíve Európskeho hnutia fair play (EFPM) majú totiž príležitosť zapojiť sa do medzinárodnej fotografickej súťaže „Spirit of Fair Play - Duch fair play“.

Spoločnosť v uplynulých mesiacoch prežíva ťažké a tragické chvíle. Práve teraz potrebujeme najviac šíriť hodnoty, ktoré výraz fair play predstavuje a zároveň inšpirovať ľudí, aby sa zamysleli a prehodnotili, či ich postoje a činy nie sú v rozpore s toleranciou a znášanlivosťou.

V tejto súvislosti Európske hnutie fair play a Klub fair play SOŠV vyzýva každého, aby zdieľali túto iniciatívu a pomáhali tak podporovať spoločné hodnoty, ktoré sú v dnešnom svete pre mierové spolužitie a v záujme zdravej, udržateľnej a prosperujúcej budúcnosti pre všetkých také dôležité.

Cieľ súťaže je netradičnou formou presadzovať fair play v športe, ale i v každodennom živote. Fotografie majú vyjadriť myšlienku spolupatričnosti, čestnosti, tolerancie, harmónie v rôznych životných situáciách, či už v športe, v škole, v spoločnosti, v oblasti životného prostredia a pod.

Termín konania súťaže

Súťaž sa bude konať od 15. marca do 30. apríla 2022.

Ako sa zapojiť do súťaže

Stačí zverejniť fotografiu (fotografie) na facebooku EFPM: https://www.facebook.com/EuropeanFairPlay/ a zároveň taktiež na stránke facebookovej skupiny OVEP - olympijská výchova pre školy: https://www.facebook.com/groups/olympijskavychovapreskoly

Účastníci musia svoje práce zasielať výlučne online, v digitálnej forme.  V texte ku fotografii je potrebné uviesť priezvisko a meno autora a názov fotografie. Súťažné príspevky majú byť označené hashtagom #photocontestefpm22

Súťaž je verejná, bezplatná a určená pre profesionálnych ako i amatérskych fotografov bez rozdielu vekových kategórií. Všetky fotografie musia byť originálne a zhotovené účastníkmi.

Predložené digitálne fotografie by mali byť uložené vo formáte .jpg, s kompresiou HIGH, vo formáte RGB a nepresahovať veľkosť 4 MB na súbor, pri 72 dpi. Odporúčame nahrávať súťažné fotografie v rozlíšení 300 dpi (=3543x2362 pixelov).

Fotografie môžu byť farebné alebo čiernobiele.

Fotografie musia spĺňať požiadavky témy súťaže. Účastníci, ako aj situácie na fotografiách musia byť realistické a odrážať skutočnú situáciu. Do súťaže nebudú zaradené digitálne upravené fotografie.

Ako vyhrať

Aby sa fotografie a samotná súťaž a predovšetkým jej motto “Duch fair play” dostali do povedomia ľudí, o víťazoch budú hlasovať “lajknutím” vybranej fotografie návštevníci facebookovej stránky Európskeho hnutia fair play ako aj facebookovej skupiny OVEP - Olympijská výchova pre školy.

Fotograf, ktorého jedna fotografia získa na facebookovej stránke Európskeho hnutia fair play na záver súťaže najviac "lajkov" ("výber verejnosti") sa stane celkovým víťazom súťaže a získa titul Fotograf roka EFPM.

Fotograf, ktorého jedna fotografia získa na facebookovej stránke OVEP - Olympijská výchova pre školy na záver súťaže najviac "lajkov" ("výber verejnosti") sa stane víťazom slovenskej časti súťaže a získa titul Fotograf roka KFP SOŠV.

Tri fotografie s najväčším počtom hlasov získajú plaketu EFPM, prvých desať fotografií získa aj diplom.

Okrem toho porota zložená z členov výkonného výboru EFPM a organizačného výboru súťaže môže vybrať ďalšiu fotografiu, ktorá bude ocenená ako "výber poroty".

Víťazi budú kontaktovaní prostredníctvom e-mailovej adresy uvedenej pri prihlasovaní. Ak organizátori nedostanú odpoveď, bude po 3 pracovných dňoch vybraný nový víťaz a predchádzajúci výherca stráca všetky práva na výhru.

Najlepšie fotografie budú uverejnené na internetovej stránke Európskeho hnutia fair play, Slovenského olympijského a športového výboru ako aj na rôznych podujatiach v tlačenej verzii, napríklad:

  • Európsky olympijský festival mládeže, Banská Bystrica 24.-30. júl 2022
  • Európsky kongres fair play
  • Medzinárodný deň fair play, Brusel, 07. september 2022
  • Slávnostné odovzdávanie európskych cien Fair Play
  • Európske hry univerzít, Lodž

Fotografie s anotáciami budú tiež vytlačené a zaradené do publikácie Laureáti Európskej ceny fair play 2022.

Podmienky a pravidlá

Autor musí rešpektovať základné etické hodnoty a princípy, v prípade nedodržania podmienok organizátor súťaže má právo autora, resp. fotografie vylúčiť z ďalšej súťaže.

Zapojením sa do súťaže autori fotografií súhlasia s týmito pravidlami a podmienkami súťaže.

Autori fotografií zapojením do súťaže súhlasia so spracovaním osobných údajov, udeľujú organizátorom právo publikovať ich súťažné príspevky, uvádzať ich mená a priezviská spolu s fotografiami pri akejkoľvek propagačnej akcii, ktorá sa bude týkať súťaže bez toho, že by takéto použitie priznávalo akékoľvek iné práva, ako vyhranú cenu.

Autorské práva ostávajú súťažiacemu (autorovi fotografie). Súťažiaci súhlasí so spracovaním osobných údajov na účely organizovania súťaže, vrátane zverejnenia mena výhercu.

Všetky osobné údaje použije EFPM v súlade so svojimi Zásadami ochrany osobných údajov.

V prípade akýchkoľvek otázok píšte na adresu: [email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque