Šport a olympizmus
3 min. čítania

Školy môžu osláviť Olympijský deň aj návštevou SOŠM

Foto
SOŠM

Kolektívy z materských, základných a stredných škôl môžu osláviť 23. júna Olympijský deň aj návštevou Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM) v Bratislave. V ten deň bude pre nich jeho stála expozícia otvorená od 9.00 do 12.00 h zdarma.

SOŠM ponúka návštevníkom priamy kontakt s originálnymi zbierkovými predmetmi či umeleckými dielami, ktoré sa týkajú športu. Vďaka interaktívnym prvkom je atraktívne aj pre mladých návštevníkov.

Unikátne predmety v múzeu

Žiaci sa môžu počas prehliadky zoznámiť so slovenskou športovou históriou a pozrieť si aj unikátnu výstavu k storočnici hokejového Slovana Bratislava. Vo Výstavnej sieni profesora Vladimíra Černušáka uvidia kombinézu Petry Vlhovej, zlatú medaila Ondreja Nepelu zo Sappora 1972, artefakty legendárnych Jozefa Golonku, Petra Šťastného, Františka Gregora či Dáriusa Rusnáka, pochodne zo štafiet s olympijským ohňom. V zbierkach nechýbajú časti výstroja, bicykle či lyže úspešných Slovákov, ale aj štvokajak rýchlostných kanoistov, lode vodných slalomárov či pretekárske sane. Slovan Bratislava zapožičal Pohár Dušana Pašeka, rôzne dresy či figurínu maskota Harvyho.

Návštevníci si môžu porovnať aj lyže na rôzne lyžiarske disciplíny, pozrieť hokejové trofeje a medaily či dozvedieť sa, ako sa rokmi menili hokejky či krasokorčuliarsky výstroj.

Olympijský deň s voľným vstupným

V rámci osláv Olympijského dňa je pre školské skupiny 23. júna vstupné zdarma. V prípade záujmu sa školy musia zaregistrovať v rezervačnom systéme múzea. Pri registrácii je potrebné vyznačiť možnosť „zaplatím v hotovosti pri návšteve múzea“. Aj keď registračný systém vygeneruje určitú sumu, konečná cena lístka bude 0 eur.

REGISTRÁCIA

Olympijský deň je celosvetová oslava športu. Medzinárodný olympijský výbor i Slovenský olympijský a športový výbor pri jeho príležitosti pravidelne motivujú verejnosť, aby objavovala olympijské hodnoty a predovšetkým sa hýbala. K tradičným mottám „Hýb sa! Uč sa! Objavuj!“ pribudlo „Spoločne pre lepší svet!“ Návštevou múzea môžu návštevníci naplniť piliere „Uč sa!“ či „Objavuj!“

Celosvetovo je Olympijský deň spojený s dátumom 23. jún ako pripomienkou prijatia rozhodnutia o založení novovekých olympijských hier a ustanovenia Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Obe udalosti sa odohrali 23. júna 1894 na univerzite Sorbonna v Paríži. Na Slovensku rovnako ako v iných krajinách sa pri tejto príležitosti predovšetkým počas mája a júna koná množstvo rôznych podujatí, ktoré spája hlavička Olympijského dňa.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque