Športové aktuality
8 min. čítania

Z časopisu OLYMPIC.sk: Marek Hamšík na konci jednej košatej kariéry

Ivor Lehoťan
Momentka z emotívnej rozlúčky Mareka Hamšíka s reprezentačným dresom v novembrovom bratislavskom zápase proti Čile.
Foto
TASR/Michal Svítok

V polovici decembra vyšiel časopisecký magazín Slovenského olympijského a športového výboru OLYMPIC.sk jeseň/zima 2022. Jeden z textov v ňom bol venovaný novembrovej reprezentačnej rozlúčke našej ikonickej futbalovej osobnosti Mareka Hamšíka. Jeho autorom je Ivor Lehoťan. Z textu sme vybrali časť obsahu aj na webovú stránku SOŠV.

Našej ikonickej futbalovej sedemnástke MAREKOVI HAMŠÍKOVI priniesol rok 2022 dva pamätné zápisy. Hoci osemnásobný slovenský Futbalista roka oslávil 27. júla už 35. narodeniny, s tureckým Trabzonsporom si po prvý raz v kariére vychutnal radosť z ligového titulu. Druhý zápis sa spája so smútkom. Muž, ktorý je slovenským rekordérom v počte medzištátnych zápasov (136) i gólov (26), v priateľskom zápase proti Čile 20. novembra v Bratislave ukončil reprezentačnú kariéru.

MAREK HAMŠÍK

Narodil sa 27. júla 1987 v Banskej Bystrici. Osemnásobný víťaz slovenskej ankety Futbalista roka. V reprezentačnej kariére má na konte 136 zápasov a 26 gólov, čo sú historické rekordy. Dlhoročný kapitán slovenskej reprezentácie, aj SSC Neapol. Víťaz Talianskeho pohára a Superpohára (2012, 2014). Ikona talianskeho klubu (520 zápasov a 121 gólov za Neapol). Klubový majster Turecka s Trabzonsporom v sezóne 2021/22. Majiteľ RSC Hamsik Academy Banská Bystrica, okrem toho aj podnikateľ s nehnuteľnosťami, vinárstvom a športovo-zábavným centrom. S manželkou a tromi deťmi majú trvalé bydlisko v Badíne pri Banskej Bystrici.

TITUL TRI KOLÁ PRED KONCOM

 Marek Hamšík spôsobil v Trabzone ošiaľ.  
Marek Hamšík spôsobil v Trabzone ošiaľ.  
Foto
Archív M. H.

Vyberme sa po stopách Hamšíkovho majstrovského titulu s Trabzonsporom. Na konci apríla 2022 vybojoval tento tradičný klub siedmy majstrovský titul v Turecku. Čakal naň až 38 rokov a miestni fanúšikovia už strácali nádej, že sa to v konkurencii bohatých istanbulských klubov vôbec podarí. Lenže tréner Abdullah Avci ukázal v lete 2021 na Hamšíka ako na kľúčovú posilu pre jeho mužstvo...

O titulu rozhodol zápas Trabzonsporu proti Antalyasporu (2:2) v 35. kole Süper Lig. Tri kolá pred koncom súťaže. Keď bol titul „doma“, fanúšikovia kľačali pri nohách futbalistov v bordovo-modrých dresoch. Mareka Hamšíka nosili na rukách. Priam s posvätnou úctou sa dotýkali jeho typického „číra“ na hlave. A Marek? Veľmi rýchlo bol bez dresu. Tešil sa v trenírkach a tričku s nápisom „Sampiyon“. V jednej chvíli vzal, alebo mu niekto podal do rúk, zapálené svetlice a v radostnom ošiali kreslil počas oslavného behu za sebou biele dymové čiary.

„Je to skvelé, premenili sme hneď prvý mečbal a je to fantastický pocit,“ hovoril Marek.

Tak aj on sa dočkal majstrovského titulu! Na sklonku kariéry. Čo mu niekoľkokrát tesne nevyšlo s SSC Neapol, kde mu zostali spomienky zhmotnené na dve víťazstva v Talianskom pohári a Superpohári, to sa podarilo v Trabzonspore. Na adrese, ktorá ožila s Hamšíkovým príchodom v lete 2021. Bola to dobrá voľba po dvoch destináciách, ktoré boli preňho akoby prechodné pred nádychom na finiš kariéry. Myslíme prechodné zastávky v jeho futbalovej kariére v čínskom Ta-liene a vo švédskom IFK Göteborg.

UZAVRETÁ KAPITOLA

V lete 2021 sa spolu s jeho dlhoročným agentom Jurajom Venglošom rozhodli pre turecký Trabzonspor, ktorý avizoval útok na domáci titul. Spoločne urobili ďalšie z mnohých dobrých rozhodnutí. Tak ako pri jeho prestupe zo Slovana Bratislava do talianskej Brescie v roku 2004, či z Brescie do Neapola v roku 2007. Ten sa v jednom z hotelov v Miláne, kde sa schádzajú futbaloví agenti po skončení sezóny v Taliansku, „upiekol“ za 5,5 milióna eur.

Po klubovom úspechu v Turecku, kde má naďalej pokračujúci kontrakt s Trabzonsporom, nastal čas vyjadriť to, čo mal Marek dlhšie na jazyku a aj sa o tom špekulovalo. Hoci jeho srdce vravelo „pokračuj!“, rozum kázal „pribrzdi!“

„Dnes ešte odo mňa slzu nečakajte. To až pri rozlúčkovom zápase,“ povedal Marek Hamšík koncom mája 2022, keď na tlačovke hovoril o ukončení svojej reprezentačnej kariéry.

Mareka Hamšíka už v reprezentačnom drese neuvidíme.
Mareka Hamšíka už v reprezentačnom drese neuvidíme.
Foto
TASR/Martin Baumann

Osemnásobný Futbalista roka na Slovensku sedel na stoličke, ktorá bola vypolstrovaná fragmentom reprezentačného dresu s jeho „sedemnástkou“. Vo svojej vinárskej firme na okraji Banskej Bystrice rozprával oveľa viac ako inokedy, ale emócie nedal najavo. Tie prišli na rad až pri rozlúčkovom novembrovom zápase na Tehelnom poli v Bratislave proti Čile, ktorý bol 136. a záverečný v jeho košatej reprezentačnej kariére.

„Po poslednom reprezentačnom zápase v novembri 2021 som začal rozmýšľať, čo ďalej so mnou a kariérou v tíme Slovenska. Dospel som k rozhodnutiu, že ju, žiaľ, musím ukončiť. Srdcom by som chcel pokračovať ďalej, ale niekde som musel pribrzdiť. Mám už svoj vek a posledný rok sa objavovali dosť časté zranenia. Preto som dospel k takému rozhodnutiu. Túžim byť tiež častejšie s rodinou. Bolo pre mňa veľkou cťou viesť vo viac ako päťdesiatich dueloch tím Slovenska aj ako kapitán. Reprezentovať moju krajinu som vždy bral ako obrovskú česť, zodpovednosť a snažil som sa vždy vydať zo seba všetko,“ hovoril.

„SRDCOM BY SOM CHCEL POKRAČOVAŤ ĎALEJ, ALE NIEKDE SOM MUSEL PRIBRZDIŤ. MÁM UŽ SVOJ VEK A POSLEDNÝ ROK SA OBJAVOVALI DOSŤ ČASTÉ ZRANENIA.“

Marek Hamšík je slovenský rekordér v počte reprezentačných zápasov i gólov.

„Okrem trvale vysokej výkonnosti vďačí za to aj dobrému zdravotnému stavu. Nikdy nemal vážnejšie zranenie,“ pripomenul jeho otec Richard.

Debut v reprezentačnom tíme absolvoval Hamšík 7. februára 2007 v prípravnom stretnutí Slovensko - Poľsko (2:2). Prvý gól strelil 13. októbra 2007 San Marinu. To sú jeho prvé reprezentačné míľniky.

Keď už aj zavesil najcennejší futbalový dres na klinec, v hlave si vyjasnil aj to, že ešte chce nejaký ten rôčik pokračovať v kariére na klubovej scéne. Neláka ho však návrat do slovenskej ligy, pretože pred očami má príklad Martina Škrtela v Spartaku Trnava. Vnímal, ako hrubo sa voči nemu dokázali správať niektorí ľudia, ktorí si hovoria fanúšikovia futbalu. Predpokladáme teda, že Hamšík zavesí kopačky na klinec buď v Trabzonspore, alebo niekde inde. Možno o rok, dva, či tri roky.

Radosť zo strelenia gólu v slovenskom reprezentačnom drese si vychutnal 26-krát.
Radosť zo strelenia gólu v slovenskom reprezentačnom drese si vychutnal 26-krát.
Foto
TASR/Martin Baumann

Dobré preňho je aj to, že už teraz vie, čo „potom“… Jeho Jupie Futbalová škola Mareka Hamšíka sa spojila na jar 2022 s treťoligovým klubom FK Rakytovce, aby sa pod názvom RSC Hamsik Academy Banská Bystrica stala futbalovou akadémiou. Jej majiteľ Marek sa v nej vidí aj ako tréner. „Deťom treba odovzdať získané skúsenosti,“ hovoril a nemyslel iba svojich dvoch synov Christiana a Lucasa.

Cíti, že chce byť pri tom, keď budú spolu s dcérkou Melissou dospievať. Roky boli v Neapole boli spolu, tam sa im narodili aj tri deti. Ale v Číne a vo Švédsku nemal svoju rodinku pri sebe a v Turecku boli len občas. To bol mimoriadne dôležitý faktor, prečo sa charizmatický slovenský futbalista, tvorivý stredopoliar i strelec, kapitán a líder, ktorý zostane v povedomí ešte niekoľko generácií, rozhodol takto.

Hamšíkovu reprezentačnú rozlúčku sledovalo zaplnené hľadisko Národného futbalového štadióna.
Hamšíkovu reprezentačnú rozlúčku sledovalo zaplnené hľadisko Národného futbalového štadióna.
Foto
TASR/Michal Svítok

HRÁČ SVETOVEJ TRIEDY SKONČIL LEN V REPREZENTÁCII

Pre  futbalové umenie bol Marek Hamšík roky považovaný za hráča európskej, ba až svetovej triedy. Prepojenie jeho kumštu na ihrisku s typickým účesom sa stalo značkou nielen vo futbale, ale už aj v biznise. Je málo futbalistov zo Slovenska, ktorí vynikli tak ako on aj v zahraničí. Predovšetkým v talianskom SSC Neapol, kde bol kapitán, ale už aj v tureckom Trabzonspore, s ktorým si splnili celoživotný sen získať na klubovej scéne majstrovský titul.

Výnimočná bola aj jeho reprezentačná kariéra, ktorá trvala 15 rokov. Futbalová púť chalana z Banskej Bystrice, ktorému nad kolísku zavesil jeho starý otec prvé kopačky, je známa nielen na Slovensku.

Cez Jupie Podlavice, kde začínal, Slovan Bratislava a Bresciu sa stal v Neapole svetoznámy futbalista. V slovenskej reprezentácii bol pri jej postupoch na záverečné turnaje MS 2010, aj na ME 2016 a 2020, ktoré odohrali v roku 2021.

Všetkých dookola prekvapil talentom a energiou, s akou vkročil v roku 2007 Marek Hamšík do slovenskej seniorskej reprezentácie. Zaklopal nesmelo na jej dvere, zažil aj malý nával trémy, ale jeho výkony vyvalili dvere z pántov. Trénerom, ktorý mu dal šancu, bol Ján Kocian.

Marek už pod Weissovým trénerským vedením viedol reprezentačný tím, s kapitánskou páskou na svetový šampionát 2010 v Juhoafrickej republike.

Do sŕdc fanúšikov sa tam Weissovi zverenci zapísali úžasným víťazstvom 3:2 nad Talianskom a postupom do osemfinále proti Holandsku. V ňom prehrali - s neskoršími vicemajstrami sveta. Postupom zo skupiny sa to skončilo aj na ME 2016 vo Francúzsku, k čomu prispel Hamšík výbornými výkonmi a senzačným gólom do siete Ruska, jeho jediným na záverečných turnajoch. EURO 2020 Slovensku nevyšlo. Veľmi ani Marekovi. Zrejme tam treba hľadať počiatok jeho rozhodnutia ukončiť kariéru.

Nie je však koniec všetkým futbalovým dňom s Hamšíkom a to je dobre!

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque